« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MJERE ŠTEDNJE

Grci uspjeli dogovoriti reforme za izlazak iz krize

"Prije nekoliko minuta primio sam poziv grčkog premijera koji je rekao da je sporazum postignut i da su ga podržale glavne stranke", izjavio je predsjednik Europske banke

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene
Više o

MMF

,

Europska središnja banka

,

Grčka

,

reforme

,

kriza

,

mjere štednje

Grčki čelnici postigli su dogovor o reformama i mjerama štednje potrebnim za izlazak iz krize i dobivanje paketa pomoći od Europske središnje banke i MMF-a, izjavili su izvori u vladi samo nekoliko sati prije sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu, javlja Hina.

Grčki partneri u Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) bili su ljuti zbog nedostatka napretka glede odricanja koja su tražili u zamjenu za paket pomoći u iznosu od 130 milijardi eura.

Ministar financija Evangelos Venizelos uputio se u Bruxelles bez potpunog dogovora nakon cjelonoćnih razgovora s čelnicima tri grčke koalicijske stranke. Ostalo je neriješeno jedno osjetljivo pitanje - rezanje mirovina.

Međutim, nakon nastavka pregovora u četvrtak dva su izvora u vladi rekla da je postignut cjelokupni sporazum.

"Prije nekoliko minuta primio sam poziv grčkog premijera koji je rekao da je sporazum postignut i da su ga podržale glavne stranke", izjavio je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji u Frankfurtu u prvoj službenoj potvrdi.

Euro i europske dionice ojačali su nakon vijesti o napretku.

Dužnosnici eurozone rekli su da cijeli paket mora biti dogovoren s Grčkom te da ga trebaju odobriti EU, MMF i Europska središnja banka do 15. veljače kako bi pravni dokumenti mogli biti završeni na vrijeme kako bi se izbjegao kaos koji bi mogao zaprijetiti globalnom ekonomskom oporavku.

"Financijsko preživljavanje zemlje idućih godina ovisi o novom programu... Vrijeme je da svi preuzmu odgovornost", rekao je Venizelos.

Međutim, dva najveća grčka sindikata sazvala su za petak i subotu 48-satni štrajk protiv reformi koje su čelnici stranaka uspjeli dogovoriti.

Nakon maratonskih razgovora u noći na četvrtak jedan visoki vladin dužnosnik je izjavio da su čelnici stranka dogovorili oko 90 posto obećanih ušteda, tako da je ostala relativno mala rupa u kalkulacijama.

Upitan kako su pomirene razlike glede mirovinskih rezova drugi vladin dužnosnik je rekao Reutersu: "Bit će rezova u drugim područjima javne potrošnje i videjt ćemo kako ćemo minimizirati smanjenja u mirovinama".

09.02.2012. 16:59:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh