« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SUKOBI S POLICIJOM

Grci na ulicama, lete suzavci i Molotovljevi kokteli

Stotinu tisuća radnika, umirovljenika i studenata u Grčkoj prosvjeduje zbog vladina plana štednje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

grčka kriza

,

Grčka prosvjed

Grčka policija sukobila se sa stotinu tisuća radnika, umirovljenika i studenata koji su prosvjedovali protiv vladina plana štednje koji bi zemlji trebao pomoći da se nosi s golemim dugom, prenosi Hina.

Specijalci su gađali prosvjednike suzavcem, a oni su na njih bacali Molotovljeve koktele. Glavni trg Sintagma bio je prepun dima i prosvjednici su se morali sklanjati u pokrajnje ulice. Radnici u javnom i privatnom sektoru u 24-satnu su štrajku koji je prizemljio avione, zatvorio škole i paralizirao javni prijevoz. Riječ je o prvom općem šrajku u ovoj godini.

U najvećem okupljanju od nereda u prosincu 2008. kad je zemlja više tjedana bila paralizirana, u srijedu je stotinu tisuća Grka marširalo Atenom i vikalo: "Mi to nećemo platiti" i "Nećemo se žrtvovati za plutokraciju".

Policija je objavila da su ozlijeđena dvojica policajaca te petero civila, među njima i jedan novinar, a pritvoreno je četvero prosvjednika.

"Umiremo!"

Demonstranti su razbili mramorne pločnike da bi imali "streljiva" za gađanje policajaca. Palili su kontejnere za smeće i demolirali autobusna stajališta. Jedna je skupina pred parlamentom razvila crni transparent s tekstom: "Umiremo".

Unatoč stalnim štrajkovima lani je scijalistička vlada smanjila plaće i mirovine, a povećala poreze. Zauzvrat je dobila 110 milijarda eura pomoći od Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda, čime je zemlja spašena od bankrota.

Ovaj je mjesec odobrena nova tranša te pomoći, ali za tih 15 milijarda eura postavljeni su i stroži zahtjevi za privatizaciju i strukturne reforme.

Burze prate drži li se Grčka tih fiskalnih ograničenja. Analitičari kažu da štrajkovi vjerojatno neće natjerati vladu koja ima uvjerljivu većinu u parlamentu da skrene s reformskoga puta, ali izlazak na prosvjede poslužit će da se procijeni popularnost vlade.

"Vlada nema prostora za mijenjanje politike", kaže Kostas Panagopulos, voditelj ALCO-a, tvrtke koja se bavi ispitivanjem javnog mišljenja. "Ali većina Grka misli da teret nije ravnomjerno podijeljen i to je problem".

23.02.2011. 18:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ZarađujemMasno
  23.02.2011. 19:04
  samo je pitanje dana kada će ovo doći do nas sve
 2. avatar
  Crozona
  24.02.2011. 08:10
  Kada bi se kod nas dogodio takav veliki prosvjed vojska bi bila na ulicama, a mrtvih bi bilo ko u priči.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh