« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OŠTRE MJERE ŠTENJE

Grci opet planiraju štrajk, spremno 5000 policajaca

Grčka Konfederacije sindikata zaposlenih u javnom sektoru i sindikalne središnjice zaposlenih u privatnom sektoru pozvali su na štrajk i prosvjede protiv oštrih vladinih mjera štednje

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

Grčka

,

prosvjedi

,

mjere štednje

Stanovnici glavnoga grčkog grada namjeravaju danas ponovno izraziti nezadovoljstvo zbog stanja u zemlji, okupljanjem u središtu Atene, prenosi Hina. 

GSEE je pozvao na opći štrajk zbog nastavka borbe protiv ucjena i zakona o fleksibilnosti rada što ga je nametnula vlada, a ADEDY je pozvao na štrajk zbog teškog financijskog stanja u nekim mirovinskim fondovima i vladine najave o novom smanjenju plaća, nakon onoga tijekom 2010. Na ulicama Atene u srijedu je razmješten velik broj policajaca, promet gotovo ne funkcionira, morske linije s otocima neće funkcionirati iduća 24 sata, dio gradskog prijevoza nije u funkciji, a zbog štrajka kontrolora leta zračni promet bit će prekinut od 12 do 16 sati.

Za danas najavljeni štrajk prvi je opći štrajk u 2011. nakon prošlogodišnjih sedam općih štrajkova, mnogobrojnih sektorskih štrajkova i drugih prosvjeda. Štrajkat će administrativno osoblje, zaposlenici zdravstvenih ustanova, javne službe i škole. I na nekim dućanima u srijedu stoji obavijest "Zatvoreno zbog štrajka", no većina ih normalno radi.

Oko 5000 policajaca razmješteno je na ulicama Atene zbog velikog prosvjeda koji bi se u glavnome gradu trebao početi u podne. Ministar zaštite građana Hristos Paputsis pozvao je na mir i na "odgovorno ponašanje".

Kako bi spriječila financijski slom, socijalistička vlada 2010. donijela je plan provedbe iznimno oštrih mjera štednje koji su zahtijevali EU, ECB i MMF u zamjenu za kreditni paket vrijedan 110 milijarda eura na tri godine.

23.02.2011. 11:53:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh