« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

‘Gradsku vlast u Rijeci danas čine naši bivši obožavatelji’

PARAF I TERMITI Protagonisti riječke punk scene najavljuju svoja koncertna uskrsnuća

Čuveni omot za prvi singl Parafa ‘Rijeka / Moj život je novi val’
Čuveni omot za prvi singl Parafa ‘Rijeka / Moj život je novi val’
Više o

paraf

,

termiti

Rijeka slavi 30 godina punka, a koliko se triakordne buke nakupilo u gradu na Rječini dokazuje i upravo objavljeni bogati CD box set ‘Riječki novi val’, koji mit o Rijeci kao rokerskom gradu ‘analizira’ od samih početaka. A na počeku bijahu Paraf i Termiti. Da su se neke stvari od druge polovice sedamdesetih ipak promijenile, dokazuje i izjava Valtera Kocijančića, gitariste i vokala prve postave Parafa, koji danas hvali gradsku vlast, jer ‘izlaze maksimalno ususret’ nekadašnjim ‘neprijateljima društva’. - Grad nas definitivno shvaća, od gradonačelnika pa naniže. Takvu potporu nikad nismo imali - ističe Valter, koji je nekadašnjim obožavateljima ostao u sjećanju kao legendarni Fanatik. - Nije ni čudo - nadovezao se Damir Martinović Mrle, basist Termita. - Svi ti koji danas vladaju gradom su redom punkeri, to je generacija koja nas je slušala prije trideset godina.

Valter je danas učitelj u Područnoj školi Pašac, gdje pisanju i čitanju podučava najmlađe školarce. - Klinci ne znaju za moju punkersku prošlost, ali zato njihovi roditelji znaju. Mrle je, s druge strane, ostao u glazbi, a znamo ga kao lidera Leta 3, grupe koja puno duguje naslijeđu Termita. - Punk je krajem osamdesetih razdrmao scenu i napravio temelje za prepoznatljivi riječki rock zvuk, tako da je Let ustvari logični nastavak te scene.

Legendarna WC školjka

Paraf i Termiti ovoga će mjeseca koncertno uskrsnuti. Live promocija trostruke kompilacije ‘Riječki novi val’ dogodit će se prvo u riječkoj Dvorani mladosti 15. veljače, potom slijedi zagrebačka Tvornica 23. veljače, a punkerski dvojac pojačan bendovima Umjetnici ulice, Grč, Ogledala, Pasi i Diskurz, s Pankrtima kao posebnim gostima, kreću zatim prema Ljubljani, a možda i do ostalih ex-yu država.

Pioniri riječkog punka zasvirat će u originalnim postavama dugogodišnje pauze. No, entuzijazam je, čini se, na vrhuncu. - Probe nam idu odlično. Nije bilo nimalo problema pri usviravanju, kao da se nismo sastali samo par tjedana - rekli su nam uglas Valter i Mrle. - Stvari mi zvuče kao i nekad. Zvuk klavijatura je najbitniji za zvuk Termita, a gitare se danas mogu učas podesiti da zvuče kao na starim snimkama - kazao je član Termita i Leta 3, koji se svom prvom bendu nije priključio na samom početku. - Ja sam prvo gledao Termite uživo i bili su mi fenomenalni. Tada sam im iznio neke svoje vizije glazbe i kad im je otišao basist, pozvali su me - prisjeća se Mrle, koji je ipak stigao na vrijeme da sudjeluje na znamenitom koncertu u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner 21. studenoga 1979. Nastup je ušao u legendu zbog jedne WC školjke na pozornici, ali i zbog odličnog nastupa Parafa, Termita i ostalih uzdanica ondašnje riječke scene. - Taj je koncert odjeknuo u javnosti jer je bio iznimno medijski popraćen. Bili su tu novinari Poleta i Vala, a i prostor je bio odličan. Danas je nemoguće zamisliti da neki punker promoli nos u Kristalnu dvoranu, ali u vremenu kad je sve bilo društveno i takve su stvari bile moguće - pojašnjava Mrle.

‘Izumitelji’ riječkog punka grupa Paraf, osnovana je 1976., dvije godine ranije od Termita, a počeci djelovanja bili su oslonjeni jedino na ‘glazbene instinkte’ članova benda. - Bilo je gotovo nemoguće doći do nekih punk ploča, tu i tamo smo pročitali neke vijestice po novinama. Mi smo odlučili raditi punk pjesme onako kako smo mislili da bi punk trebalo zvučati. Trebalo je imati muda tada reći u stihovima sve ono što smo mi govorili.

Obljetnička turnejaU povodu 30 godina riječkog punka i objavljivanja trostruke CD kompilacije ‘Riječki novi val’, pioniri scene Parafi i Termiti nastupit će u riječkoj Dvorani mladosti 15. veljače, a u zagrebačku Tvornicu dolaze 23. veljače. Pridružit će im se i Umjetnici ulice, Grč i Ogledala, a posebni gosti bit će Pankrti. Svoje umijeće predstavit će i novi izdanci riječkog punka, grupe Pasi i Diskurz.

Prokleta simetrala

Danas svatko može izvikivati što hoće, a nitko to više ne ‘šljivi’ - objašnjava Valter. Zbog takve su filozofije Parafi, vlasnici slavnog refrena ‘Nijedne nema bolje od naše policije’ iz ‘Narodne pjesme’, bili redovito praćeni od tadašnjih tajnih i javnih organa reda, no, reći će Valter Kocijančić, ‘punkerski trnu u oku ipak nikad nije završio iza rešetaka’.

Ono što lidera Parafa iz takta može više izbaciti od policije, medijski je tretman. - Mi smo mogli izdati sto albuma da smo živjeli u Zagrebu, ali Rijeka se nikad nije nalazila na toj prokletoj simetrali Ljubljana-Zagreb-Beograd.

Nema veze, radili smo sve to za sebe i svoj grad, nikad nismo htjeli karijeru - povišenim će tonom ‘parafovac’. - Parafi su objavili tri albuma, no Termitima se diskografska sreća osmjehula tek 1996. godinama nakon što se bend ugasio. - Ni meni ta zagonetka nije do kraja jasna. Dio benda je bio za objavljivanje albuma početkom osamdesetih, a dio je bio protiv. Sjećam se da smo dogovorili nekakav jako bitan sastanak na kojemu je trebao pasti potpis za izdavanje ploče, no bend se tamo jednostavno nije pojavio - govori Damir Martinović.

Teško je reći da će neke nepravde iz prošlosti biti ispravljene ovom obljetničkom turnejom Parafa i Termita, no i Valter i Mrle na pitanje o budućnosti njihovih bendova odgovaraju ‘tko zna...’.

Vjeran pas’ u rukama Sex Pistolsa Parafi u svojoj diskografiji broje tri studijska albuma, od kojih je najznamenitija debi ploča ‘A dan je tako lijepo počeo’. Termiti su na svoj debitantski album ‘Vjeran pas’ čekali godinama, a došao je 1996., više od petnaest godina nakon raspada grupe. Damir Prodanović Mrle se potrudio CD ‘uvaliti’ Sex Pistolsima na koncertu u Ljubljani.

 

Piše: Marko Podrug
01.02.2008. 01:50:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh