« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Građani BiH na antidepresivima

Provedeno istraživanje pokazalo je da građani Bosne i Hercegovine sve više uzimaju antidepresive, u prosjeku trošeći na njih 70 eura mjesečno po stanovniku

tablete_lijekovi_Corbis
Više o

antidepresivi

,

Bosna i Hercegovina

,

građani

,

istraživanje

Građani Bosne i Hercegovine sve više uzimaju antidepresive, kako se procjenjuje, zbog sve težeg stanja u toj zemlji, prenosi u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prikupila je podatke koji govore kako je samo tijekom 2010. godine u ljekarnama izdano antidepresiva vrijednih više od deset milijuna konvertibilnih maraka (pet milijuna eura). Izdano je neznatno manje anksiolitika, a sedativa je prodano u vrijednosti od 1,7 milijuna konvertibilnih maraka (850 tisuća eura).

Tako su zbog nesanice, depresije i drugih psihičkih poremećaja građani BiH prošle godine potrošili više od deset milijuna eura, to jest 70 eura po stanovniku.

Posebice zabrinjava to što su dvije godine prije zbog toga potrošili gotovo tri puta manje novca.

Predsjednik Farmaceutske komore Sarajevske županije Mirsad Šabaredžović smatra kako ti podatci pokazuju da je BiH ipak na istoj razini kao i druge zemlje u regiji, koje prosječno troše sličnu količinu antidepresiva i sličnih lijekova.

No liječnici u BiH još ne znaju koliko je učinkovita uporaba takvih lijekova budući da se ona ne može kontrolirati jer se lijekovi često kupuju bez recepta.

Šabaredžović navodi i da se medikamenti poput onih namijenjenih erektilnoj disfunkciji u BiH također uzimaju bez posebnog nadzora iako bi se i oni morali prodavati samo uz recept. "Po podatcima koje imam, čak 80 posto takvih lijekova nabavlja se bez recepta", rekao je Šabaredžović i dodao kako, po nekim podatcima, takve lijekove uglavnom uzimaju mlađe osobe, i to bez opravdanoga medicinskog razloga.

04.10.2011. 11:53:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh