« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POSEBNO SLAVLJE

Građani BiH i Albanije napokon mogu u EU bez viza

Bezvizni režim sa zemljama schengenskog prostora počinje vrijediti od srijede, 15. prosinca, što se u BiH doživljava kao praznik

Građani BiH i Albanije napokon u EU bez viza
Građani BiH i Albanije napokon u EU bez viza (Shutterstock)
Više o

ukidanje viza

,

vize

,

vize BiH

Građani Bosne i Hercegovine i Albanije od srijede mogu putovati bez viza u zemlje schengenskog prostora, priopćila je eurozastupnica Tanja Fajon. Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u studenom su se dogovorili ukinuti vize za te dvije zemlje, ali točan datum stupanja na snagu te odluke ovisio je o vremenu objave u službenom listu.

Tanja Fajon kazala je da taj proces završava u srijedu te da će u utorak sudjelovati na svečanosti u Sarajevu, a potom u srijedu putovati u Strasbourg s prvom skupinom bosanskohercegovačkih građana koji će iskoristiti prednosti vizne liberalizacije.

BiH slavi, ali boji se zloporaba

Početak primjene bezviznog režima mediji i javnost u BiH doživljavaju kao praznik, a Ministarstvo sigurnosti BiH tim je povodom u Sarajevu najavilo posebnu proslavu, no strahuje se i od mogućih zloporaba koje bi ponovno zatvorile schengenske granice.

Nakon ispunjavanja mnogih uvjeta, uključujući i uvođenje biometrijskih putovnica, vlasti BiH osigurale su svojim građanima da prvi put nakon 1992. bez viza mogu putovati u zemlje članice Schengenskog sporazuma.

"Cilj je bio osigurati stvarnu korist za građane BiH putem provedbe ambicioznih, ali potrebnih reformi, i upravo to je i urađeno", izjavio je Valentin Inzko primajući nagradu Europskog pokreta u BiH za zasluge za ukidanje viza.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je rekao kako vjeruje da će sloboda putovanja građane BiH na sve načine približiti onima koji žive unutar granica EU. Dodao je kako ne očekuje posebne probleme na koje je Europska unija upozoravala kad su se njezine članice prije našle pred navalom lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije.

"Držim da se to u slučaju BiH neće ponoviti", rekao je Inzko, dodajući kako vjeruje da su građani BiH dovoljno dobro obaviješteni o tome da u Europskoj uniji ne mogu računati na stalni posao ili azil.

Voditelj službe za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je novinarima da je pokrenuta opsežna kampanja informiranja o tome što znači pravo putovanja u EU.

Načelnik uprave srbijanske granične policije Nenad Banović rekao je kako je problem lažnih azilanata iz te države učinkovito riješen pa je to model kojim se može koristiti i BiH.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo rekao je kako ima naznaka da bi, kao i u slučaju Srbije i Makedonije, i za BiH problem mogle biti skupine Roma koje bi azil u Europskoj uniji pokušale tražiti zbog teškoga gospodarskog stanja u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ipak je potpuni optimist. "Nema razloga ni za kakav strah jer slobodno možemo kazati da je 15. prosinca sretan dan za sve naše građane", kazao je Ahmetović. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 15:24:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh