« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
JEDVA

Berlusconi preživio još jedno glasovanje o povjerenju

Nakon što je dobio povjerenje Senata, talijanski premijer preživio je glasovanje i u donjem domu parlamenta

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u utorak je tijesno preživio glasovanje o povjerenju u parlamentu i tako izbjegao zahtjev za ostavku koju traži oporba lijevog centra i skupina pobunjenih konzervativaca, javljaju agencije.

Pošto je tijekom prijepodneva dobio povjerenje Senata, popodne je bitku dobio i u donjem domu parlamenta gdje je 314 zastupnika odbacilo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi, a poduprlo ga 311. Dva su zastupnika bila suzdržana. Da je izgubio povjerenje u jednome od dvaju domova, Berlusconi bi morao podnijeti ostavku.

Zasjedanje gornjeg doma bilo je krajnje burno i sjednica je nakratko bila prekinuta zbog tučnjave nekolicine zastupnika desnice jer su dva zastupnika, koji podupiru negdašnjeg Berlusconijeva saveznika Gianfranca Finija, ipak glasovala za Berlusconija.

Unatoč preživljavanju, 74-godišnji premijer ima znatno manju parlamentarnu većinu od većine ostvarene pobjedom na izborima 2008. godine, a sam je najavio da će tražiti nove izbore ne bude li njegova koalicija mogla donositi zakone, među kojima i zakon o reformi talijanskoga pravosudnog sustava.

Nakon godine zasjenjene korupcijskim i seks skandalima te razilaženja s bivšim saveznikom Finijem, premijer je izgubio sigurnu parlamentarnu većinu i današnje glasovanje o povjerenju za njega je bilo svojevrsna naplata računa nakon dvije i pol godine na vlasti.

Policija je blokirala središte Rima jer je glasovanje bilo popraćeno prosvjedima tisuća studenata i drugih protivnika vlade. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 15:53:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh