« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ČEKAJUĆI PETAK

Gotovina smiren i optimističan čeka presudu u Haagu

Haaški sud objavit će u petak presudu u predmetu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača optuženih za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu

Ante Gotovina
Ante Gotovina (Getty Images)
Više o

Mladen Markač

,

Haag

,

Ante Gotovina

,

Ivan Čermak

,

Županijski sud

Branitelj hrvatskoga generala Ante Gotovine Luka Mišetić rekao je u četvrtak da je Gotovina smiren i optimističan dan uoči izricanja presude na Haaškome sudu (ICTY) nakon trogodišnjega suđenja njemu i generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku te da se pomalo čudi pesimističkoj atmosferi u Hrvatskoj, piše Hina.

"Gotovina je smiren i optimističan i uopće nije nervozan. Danas je onakav kakav je bio u zadnjih pet godina. Vrlo je optimističan kao i svi mi iz odvjetničkog tima. Pomalo se čudi pesimističkoj atmosferi u Hrvatskoj te očekuje da ćemo i mi i on i svi ostali u Hrvatskoj imati razloga biti sretni i veseli", izjavio je Mišetić u den Haagu za Novu TV.

Na pitanje na čemu se temelji taj optimizam, Mišetić je odgovorio kako branitelji i Gotovina vjeruju da su tijekom tri godine suđenja uspjeli dokazati kako "nije postojao zločinački pothvat i da je general Gotovina bio vrlo častan zapovjednik prije, za vrijeme i nakon operacije Oluje".

Napomenuo je da je predsjedatelj sudskog vijeća sudac Alphonse Orie u prošlom predmetu koji je vodio oslobodio dva od tri optuženika, uključujući i bivšeg premijera Kosova.

"On je već pokazao pred Haaškim sudom da će, ukoliko činjenice, dokazi i zakon pokazuju da je osoba pred njim nevina, donijeti takvu presudu i da politika na njega ne utječe", rekao je Mišetić. Čelnik Gotovinina braniteljskog tima rekao je kako očekuje da će sudac Orie u i njihovu slučaju biti takav i donijeti pravednu presudu.

"Mi smatramo da je jedina pravedna presuda oslobađajuća", istaknuo je Mišetić.

Haaški sud objavit će u petak presudu u predmetu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača optuženih za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Tužiteljstvo traži za Gotovinu kaznu od 27 godina zatvora.

U zagrebačkoj katedrali molili za generale

Misom u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić, završio je mimohod potpore generalima Mladenu Markaču, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku uoči sutrašnjeg izricanja presude suda u Haagu.

Sudionicima mimohoda, njih oko 1500, pripadnicima specijalne policije iz Domovinskog rata i gardijskih brigada pridružili su se na misi i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te umirovljeni visoki časnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

"Solidarni s onima koji trpe, želimo da osjete kako nisu sami. U Božjoj prisutnosti mi smo s njima", rekao je Kuhtić. "Osjećamo da je našoj hrvatskoj Domovini potrebna naša sabranost i naša molitva. Dok neki kreću za bukom svojih riječi mi uranjamo u tišinu zajedništva i molitve", kazao je Kuhtić.

Mimohod pripadnika specijalne policije iz Domovinskog rata i dragovoljaca krenuo je točno u 17 sati iz Šarengradske ulice prema zagrebačkoj katedrali kako bi u molitvi bili potpora generalima Gotovini, Markaču i Čermaku uoči sutrašnjeg izricanja presude.

Prolazeći zagrebačkim ulicama u tišini nosili su samo ratne zastave svojih postrojbi, a nekoliko sudionika mimohoda nosilo je slike generala Markača i Gotovine. Dok su prolazili središtem grada, pridružili su im se članovi još nekih braniteljskih i stradalničkih udruga.

Na ulasku u katedralu dočekali su ih je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i državni tajnik Zoran Komar. Povorku su osiguravali pripadnici prometne i temeljne policije. Nije zabilježen niti jedan incident. Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm istaknuo je kratko prije mimohoda da je riječ o mirnoj potpori generalima i da tu nema nikave politizacije. Naglasio je da vjeruje u oslobađajuće presude hrvatskim generalima sutra u Haagu.

14.04.2011. 22:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    15.04.2011. 09:48
    Junaci domovinskog rata, ponosni smo što Vas imamo !
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh