« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PBZ ANALIZA:

Gospodarski program Vlade je šansa da izbjegnemo grčku tragediju

Privredna banka Zagreb navodi kako je riječ o ozbiljnim strukturnim mjerama koje je nužno provesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

PBZ

,

Vlada RH

,

hrvatsko gospodarstvo

,

gospodarske mjere

,

gospodarski program

,

Privredna banka Zagreb

,

Marko Škreb

Program gospodarskog oporavka što ga je prošli tjedan predstavila predsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavlja značajan ekonomski događaj za Hrvatsku o čijoj će brzini i potpunosti realizacije ovisiti ne samo kratkoročni rast iduće godine, nego i kretanja u srednjem roku, ocjena je analitičara Privredne banke Zagreb (PBZ).

U najnovijim PBZ Tjednim analizama uz ostalo zamjećuju kako se ne radi o uskom antirecesijskom programu, nego o onomu što Hrvatska stvarno treba, a to su ozbiljne strukturne mjere koje mijenjaju ponašanje svih ekonomskih aktera.

Program, između ostalog, nudi niz mjera usmjernih na povećanje konkurentnosti zemlje, nužnog radi većeg gospodarskog rasta generiranog izvozom, naglašava se u osvrtu naslovljenom "Gospodarski program Vlade RH: šansa da izbjegnemo grčku tragediju" kojeg potpisuje glavni ekonomist i strateg banke Marko Škreb.

"Bez obzira na sve njegove možebitne manjkavosti ovaj Program svakako valja podržati", ističe Škreb koji za to navodi četiri razloga.

Prvi je činjenica da se velika većina mjera može svrstati u "zdravu ekonomsku politiku". "Nema dileme da će većina mjera (kad se provedu) značiti veću dobrobit za sve građane u srednjem roku, no ne nužno i za sve interesne skupine u kratkom roku. Program ne nudi 'maglu' i brza magična rješenja, jer takvog recepta jednostavno nema".

Drugi je razlog činjenica da se radi o mjerama koje će se nužno morati provesti (i nakon toga stalno provoditi) u Hrvatskoj. Kao treći razlog navodi da je dio mjera u potpunom skladu s onim što se mora provesti i radi ulaska u EU, a kao četvrti da je sigurno da će i strani investitori/kreditori pozdraviti taj skup mjera.

Škreb napominje kako se Programu, kao i svakom, mogu naći prigovori. No, u ovom su času, nastavlja, ključne dvije stvari - opći smjer kretanja cjeline reformi, a smatra da je ta cjelina prezentirana u Programu dobra, te operacionalizacija i žurna provedba mjera.

"Valja upozoriti da stalno i detaljno preispitivanje pojedinih mjera ne bi urodilo željenim učinkom (promjenom ponašanja) u ovom času", naglašava Škreb.

Dio kritika, dodaje, dolazi i stoga što svaka mjera ekonomske politike dovodi do toga da netko gubi, a netko dobiva.

"No, za Vladu je ključno kontrolirati smjer i cjelinu reformi te njihov utjecaj na održiv dugoročni rast", poručuje Škreb ističući i kako "odgovorna makroekonomska politika mora znati razlikovati drvo od šume, te se kloniti kratkoročnog populizma". (hina/metro-portal)

26.04.2010. 14:09:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh