« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
AGONIJA

Zaštitari sprječavaju radnicima Poljoprerade ulazak u pogon

Ogorčeni radnici čekaju pred portom nakon što su propali pregovori Sindikata poljoprivrede i predsjednika NO-a Drage Marića

Fotografija vijesti
Više o

Josip Pavić

,

Poljoprerada

,

Drago Marić

,

Ivica Rogić

U tvornicu stočne hrane Poljopreradu u Hrvatskom Leskovcu, čiji radnici štrajkaju već mjesec dana, poslodavac je jutros pozvao 50-tak zaštitara koji sprečavaju radnicima ulazak u pogon, doznaje se od štrajkaša.

Regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić izjavio je Hini kako ogorčeni radnici čekaju pred portom Poljoprerade, nakon što su propali pregovori koje je Sindikat jutros vodio s predsjednikom Nadzornog odbora Dragom Marićem.

"Predložili smo Mariću da povuče zaštitare kako bi se smanjila mogućnost incidenta, no on je to odbio tvrdeći da se poslovodstvo ne osjeća sigurno, te da želi zaštititi imovinu tvrtke", kazao je Rogić.

Stotinjak radnika Poljoprerade štrajka od 26. ožujka jer nisu primili plaće za siječanj, veljaču i ožujak, a doprinosi im nisu usplaćivani već dvije godine. Marić im je danas obećao da će, ako prekinu štrajk, ovaj tjedan biti isplaćene plaće za siječanj i veljaču, no oni su to odbili jer mu ne vjeruju, rekao je Rogić.

Osim toga, Uprava Poljoprerade želi otpustiti 40 radnika kao tehnološki višak, a Sindikatu je to neprihvatljivo, pogotovu zato što 30 radnika ispunjava uvjete za odlazak u mirovinu, kaže Rogić.

Sindikat je u petak, 23. travnja, pred Radničkim domom dijelio građanima kokoši s farme Poljoprerade u Brezovici, tvrdeći da će inače kokoši uginuti od gladi, pa Sindikati današnje pozivanje zaštitata tumače kao odgovor poslodavca na tu prosvjednu akciju.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede Josip Pavić ustvrdio je kako je vlasnik Poljoprerade novcem koji je potrošio na zaštitare mogao riješiti barem dio duga radnicima i time ukloniti razloge za štrajk.

Ako poslodavac nastavi s takvim ponašanjem, sljedeći prosjved organizirat ćemo na Markovu trgu, i to s kokošima, rekao je Pavić. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 14:02:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh