« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Gordan Jandroković o ulasku Hrvatske u EU

Članstvo u EU donosi bolji život građanima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

EU

,

Gordan Jandroković

,

MVPEI

,

članstvo u EU

Hrvatska želi i vjeruje da može završiti pregovore s Europskom unijom do kraja sljedeće godine te na kraju ovog ili na početku sljedećeg desetljeća postati punopravnom članicom Europske unije što će u konačnici donijeti bolji život njezinim građanima, rekao je u petak u Zagrebu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Mi želimo i vjerujemo da možemo završiti pregovore do kraja 2009.", rekao je Jandroković, otvarajući jednodnevnu konferenciju "Hrvatska i EU - što donosi članstvo", organiziranu upravo na dan treće obljetnice početka pregovora Hrvatske s EU-om. Konferenciju su organizirali Veleučilište VERN, Centar za europske studije iz Bruxellesa, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer.

Imamo potporu sadašnjeg francuskog predsjedništva, a vjerujem da ćemo imati i potporu Češke i Švedske, koje u prvoj i drugoj polovici 2009. predsjedavaju Unijom, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Dodao je da trenutno postoje pozitivni signali iz Europske komisije i Europskog parlamenta, "što nam daje velikih razloga za optimizam" pred izvješće o napretku kojega bi EK trebala objaviti početkom studenoga.

"Prosječan čovjek u zemlji članici EU sasvim sigurno živi najbolje na svijetu"
Gordan Jandroković,
ministar vanjskih poslova i europskih integracija
O tome hoće li Hrvatska dobiti i datum tehničkog završetka pregovora, od sudionika konferencije, među kojima su bili predstavnici Hrvatske, zemalja članica Unije, Europske komisije i Europskog parlamenta, nije se moglo saznati.

Međutim, oni su dali brojne odgovore na pitanje iz naslova konferencije, "Što donosi članstvo?".

Gospodarski rast, mir, sigurnost i stabilnost, pristup sredstvima iz izdašnih fondova Europske unije, mobilnost ljudi u procesu obrazovanja, bolje poslovne mogućnosti i porast izravnih stranih ulaganja, ravnoteža prava i obveza, te sudjelovanje u donošenju odluka - što sve u konačnici vodi u bolji životni standard građana.

Stoga je ministar Jandroković kazao da optužbe da vlada ima "euroatlantsku opsesiju" mogu stajati jedino ako ta opsesija znači zalaganje za upravo te koristi kojoj će Hrvatskoj donijeti članstvo.

Pritom je rekao da je ključ uspjeha kvalitetna priprema za članstvo da bi zemlja mogla maksimalizirati njezine koristi, jer reforme koje čini ne čini zbog Bruxellesa nego zbog sebe same.

Zato je Vlada odlučna provesti i najteže reforme, a to su, kako su se složili svi sudionici, među kojima su bili i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, francuski veleposlanik u RH Francois Saint-Paul, zamjenik generalnog direktora u Općoj upravi EK za proširenje Jan Truszczynski, šef delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert, te zastupnica u EP i predsjednica izaslanstva za jugoistočnu Europu Doris Pack, one koje se tiču pravosuđa, borbe protiv korupcije i restrukturiranja brodogradnje. (HINA)

03.10.2008. 16:59:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh