« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Sindikat zdravstva o bolničkim dugovima

Za čestitke na sanaciji bolničkih dugova treba pričekati završni račun

Spomenka Abveršek, predsjednica SSZSSH-a
Spomenka Abveršek, predsjednica SSZSSH-a (Jurica Galoić/CROPIX)
Više o

zdravstvo

,

Darko Milinović

,

bolnički dugovi

,

Spomenka Abveršek

,

sanacija bolničkih dugova

,

bolničko poslovanje

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Abveršek ocijenila je danas da za čestitke na uspješnoj sanaciji bolničkih dugova, koju je na sastanku na Plitvicama s ravnateljima hrvatskih bolnica predstavio ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ipak treba pričekati završni račun koji će pokazati stvarno poslovanje bolnica u ovoj godini.

"Konačno smo dobili ministra koji je imao snage da loše poslovanje u tri mjeseca pretvori u izvrsno, no ostaje pitanje hoće li to tako izgledati i na završnom računu, pa stoga hvalospjeve ravnateljima treba uzeti s rezervom", rekla je Abveršek na konferenciji za novinare.

Saniranju dugova pridonijelo je povećanje izdvajanja za zdravstvo, a također se ponovno pokazalo da kod nas stvari mogu funkcionirati "tek kada se lupi šakom po džepu i želi uzeti moć", kaže Abveršek.

Kako na plitvičkom sastanku nije prikazano detaljno financijsko poslovanje bolnica, o uspješnosti sanacije može se vjerovati samo ministrovim riječima, no sindikat ima saznanja da u bolnicama postoje veliki dugovi koji nisu ukalkulirani u prikazane rezultate poslovanja.

Abveršek je navela nepodmirene dugove za lijekove, tisuće neplaćenih prekovremenih sati čiji trošak doseže i milijunske iznose, troškove neplaćenih slobodnih dana te dugove za struju.

Sindikat vjeruje da će ravnatelji, za koje se na završnom računu dokaže da su prikrili stvarno stanje, doista biti smijenjeni kao što je ministar obećao.

Umjesto pohvala ravnateljima što su poslovanje sveli u zadane okvire, u sindikatu drže da ih je ministar trebao upitati na koji su način poslovali i razbacivali novac prije uvođenja novih mjera, tj. prije nego su im povećani limiti a oni preuzeli odgovornost da neće stvarati nove dugove.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva osvrnula se i na Milinovićevu najavu početka borbe za smanjenje listi čekanja u bolnicama, ocjenivši kako nisu jasni kriteriji po kojima bi neka bolnica bila nagrađena ako smanji listu čekanja na pojedini zahvat.

Abveršek smatra kako to nije pitanje nagrađivanja već discipline u obavljanju posla budući da se u bolnicama točno vidi tko stvara liste čekanja i zašto, te tko stvara umjetne liste i preusmjerava pacijente u privatnu praksu. (HINA)

03.10.2008. 17:11:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh