« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
POHVALNO

Google postaje ekološki odgovoran - struju će kupovati iz vjetroparka

Google se obvezao da će sljedeća dva desetljeća koristiti zelenu energiju iz vjetroparka u Iowi

Vjetropark
Vjetropark (Wikipedia)
Više o

Google

,

vjetropark

,

zelena energija

,

ekološka osviještenost

Kompanija koja je po mnogo čemu napredna u svijetu, namjerava smanjiti svoj štetan utjecaj na okoliš te će se u narednih 20 godina opskrbljivati zelenom energijom iz vjetroparka u Iowi. Google je u 2010. već potrošio 38 milijuna dolara na energiju iz vjetra, a pokrenuo je i vlastiti besplatni servis putem kojeg korisnici mogu pratiti potrošnju energije u kućanstvu - Google PowerMeter.

>>Kina ulaže milijarde u zelenu energiju

Cilj Googlea je ograničiti vlastitu emisiju ugljika i postići maksimalnu energetsku učinkovitost, i to ne samo u u redima kompanije u Kaliforniji, već prije svega u centrima za pohranu podataka, odnosno servera.

"Od 30. srpnja ćemo početi dobivati čistu energiju iz vjetroparka NextEra u Iowi, a ugovor smo potpisali na 20 godina. Energija iz vjetroparka biti će dovoljna za 100-postotno opskrbljivanje nekoliko centara", napisao je Urs Hoelzle na Googleovom blogu.

Dugoročno, Google namjerava pomoći kompaniji u Iowi kako bi povećala vjetropark i razvila nove projekte za dobivanje čiste energije. Google također ističe korist koju dobiva 20-godišnjim ugovorom. Naime, cijena po kojoj će struja pristizati iz vjetroparka je fiksna pa se Google zaštitio od moguće inflacije u budućnosti.

>>Leteće električne centrale - struja će dolaziti iz zraka

Google PowerMeter:

PowerMeter

21.07.2010. 23:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Selma
    01.09.2014. 08:12
    Pohvale za inovativnost koju Google promiče, ali oni si to mogu priuštiti za razliku od nas, niti imamo vjetroelektrane, a da ih i imamo vjerojatno bi cijena bila puno skuplja od klasične. Tako da će taj vid ekologije još pričekati kod nas!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh