« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KAD TERMOMETRI PUCAJU

Čeka nas najtoplija godina još od 1880.

Planet Zemlja mogao bi doživjeti svoju najtopliju godinu od početka mjerenja temperatura 1880., navode meteorolozi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Krajač/Vlado Kos/CROPIX)
Više o

globalno zagrijavanje

,

vrućina

,

planet Zemlja

,

The Witcher 2

,

rođeni 26. svibnja

Prvih šest mjeseci 2010. donijeli su najtoplije globalne temperature, a posljednji mjesec ne samo da je bio najtopliji lipanj ikad zabilježen, već je bio i četvrti uzastopni mjesec kada su temperatura dosezale svoje najviše točke, tvrde iz Američkog ureda za oceane i atmosferu (NOAA). Podaci pokazuju da je 2010. nadmašila dosad najtopliju 1998. za najviše najtoplijih mjeseci u godini.

Period od siječnja do lipnja imao je najtoplije kombinirane temperature na zemljinoj i površini oceana. Kombinirane površinske temperature zemlje i oceana za prvih 6 mjeseci iznose 14,2 stupnjeva Celzijusa, što je 0,68 stupnjeva iznad prosjeka 20. stoljeća za period od siječnja do lipnja. Samo u lipnju, kombinirane temperature zemlje i oceana bile su 16,2 stupnjeva Celzijusa, što je također 0,68 stupnjeva C iznad prosjeka 20. stoljeća koji iznosi 15,5 stupnjeva.

>> 10 stvari koje možete učiniti da spasite Zemlju

Polarni led, još jedna kritična točka globalnog zatopljenja, do lipnja ove godine povukao se više nego ikad, čime prekriva najmanje područje dosad zabilježeno. Ovi podaci alarmantna su potvrda klimatskih promjena koje bi mogle planet Zemlju poslati na put katastrofe. Bez poduzimanja određenih koraka, globalne temperature mogle bi narasti za 6 stupnjeva C, u usporedbi s pred industrijskim dobom, što bi velika područja na planetu učinilo nepogodnima za život, upozorava UN-ov panel za klimatske promjene (IPCC).

"Ove brojke zasebno ne govore ništa o klimatskim promjenama. No ako se uzme u obzir da je period 2000.-2010. najtoplije desetljeće dosad zabilježeno, a ova godina mogla bi biti najtoplija, onda se radi o dokazima klimatskim promjena i zagrijavanja planeta", objašnjava Barry Gormett, glasnogovornik Britanskog meteorološkog zavoda. Svih deset najtoplijih globalnih temperatura od kraja 19. stoljeća, zabilježeno je u posljednjih 15 godina.

21.07.2010. 07:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh