Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2010. 23:44:00
POHVALNO

Google postaje ekološki odgovoran - struju će kupovati iz vjetroparka

Google se obvezao da će sljedeća dva desetljeća koristiti zelenu energiju iz vjetroparka u Iowi

Vjetropark
Vjetropark (Wikipedia)

Kompanija koja je po mnogo čemu napredna u svijetu, namjerava smanjiti svoj štetan utjecaj na okoliš te će se u narednih 20 godina opskrbljivati zelenom energijom iz vjetroparka u Iowi. Google je u 2010. već potrošio 38 milijuna dolara na energiju iz vjetra, a pokrenuo je i vlastiti besplatni servis putem kojeg korisnici mogu pratiti potrošnju energije u kućanstvu - Google PowerMeter.

>>Kina ulaže milijarde u zelenu energiju

Cilj Googlea je ograničiti vlastitu emisiju ugljika i postići maksimalnu energetsku učinkovitost, i to ne samo u u redima kompanije u Kaliforniji, već prije svega u centrima za pohranu podataka, odnosno servera.

"Od 30. srpnja ćemo početi dobivati čistu energiju iz vjetroparka NextEra u Iowi, a ugovor smo potpisali na 20 godina. Energija iz vjetroparka biti će dovoljna za 100-postotno opskrbljivanje nekoliko centara", napisao je Urs Hoelzle na Googleovom blogu.

Dugoročno, Google namjerava pomoći kompaniji u Iowi kako bi povećala vjetropark i razvila nove projekte za dobivanje čiste energije. Google također ističe korist koju dobiva 20-godišnjim ugovorom. Naime, cijena po kojoj će struja pristizati iz vjetroparka je fiksna pa se Google zaštitio od moguće inflacije u budućnosti.

>>Leteće električne centrale - struja će dolaziti iz zraka

Google PowerMeter:

PowerMeter

21.07.2010. 23:44:00
http://metro-portal.hr/google-postaje-ekoloski-odgovoran-struju-ce-kupovati-iz-vjetroparka/44916/