« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Google 'opalio šamar' Europskoj uniji

Europska unija zatražila je od Googlea da odgodi primjenu novog pravilnika o privatnosti dok se ne provjeri da li se on kosi sa europskim zakonima, no molba nije uslišena

Više o

Google

,

Europska unija

,

internet

,

zaštita privatnosti

,

zakoni

,

zaštita osobnih podataka

Sutra, 1. ožujka, stupa na snagu novi Googleov pravilnik o privatnosti koji je digao prašinu u cijelome svijetu jer se svi podaci o korisniku objedinjavaju, skladište na jednome mjestu i to zauvijek.

Većini ljudi su ove izmjene u pravilima privatnosti apsolutno trivijalne jer imaju prečih briga u životu, no objedinjavanje podataka, odnosno povijesti našeg surfanja internetom, olakšava nepoznatim osobama da otkriju najintimnije stvari o nama. Primjerice, točnu lokaciju gdje živimo, naše životne interese, religijsko opredjeljenje, broj kartica, seksualnu orijentaciju, itd..

Pošto su gore navedeni podaci osjetljive prirode Europska unija odlučila je provjeriti kosi li se novi pravilnik o privatnosti sa pravnim propisima EU-a, no pošto je za detaljnu analizu potrebno vremena Google je zamoljen da odgodi provedbu svojeg nauma.

Zahtjev je glatko odbijen iako su preliminarni rezultati pokazali kako Googleov pravilnik nije u skladu sa zakonom.

"Iz Googleovih pravila o povjerljivosti nemoguće je saznati koji se osobni podaci prikupljaju, u koju svrhu, tko ih prima te tko im prava pristupa njima. Takva pravila su u sukobu s Europskom direktivom o zaštiti podataka (95/46/EEC)", rečeno je iz Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes, francuske agencije za zaštitu podataka kojoj je povjerena istraga.

S druge strane, iz Google javljaju kako su oni na vrijeme obavijestili i organe vlasti EU-a i same korisnike, te da nemaju namjeru obustaviti implementaciju novih pravila jer bi to uvelo pomutnju među 350 milijuna registriranih vlasnika računa.

Reakcija Bruxellesa još nije poznata, no ako će biti dosljedni praksi iz prošlosti Googleu bi se mogla smiješiti ista sudbina koja je pogodila Microsoft, malo većeg globalnog igrača kojeg je Europska unija lišila 497 milijuna eura zbog monopola. 

29.02.2012. 14:45:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sceko
    29.02.2012. 15:37
    Ne nego ce svi evropi dostavljat podatke i oni ce se sve pitati, malo morgen...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh