« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ZLOUPORABA DRUŠTVENIH MREŽA

Facebook i YouTube postali platforme za reklamiranje lijekova

"Zabrinjavajuće je što su ilegalne ljekarne na internetu počele koristiti društvene mreže kako bi oglašavale svoje web stranice koje mogu ugroziti veliki broj osoba opasnim proizvodima", rečeno je

Fotografija vijesti
Više o

lijekovi

,

Facebook

,

YouTube

,

društvene mreže

,

reklame na Facebooku

Ilegalne ljekarne na internetu sve više koriste društvene mreže kako bi reklamirale mladima proizvode i sredstva čiji bi promet trebao biti pod nadzorom, pokazuje izvješće INCB-a, međunarodne organizacije koja nadzire provođenje UN-ovih konvencija o nadzoru nad drogama, javlja Hina.

"Zabrinjavajuće je što su ilegalne ljekarne na internetu počele koristiti društvene mreže kako bi oglašavale svoje web stranice koje mogu ugroziti veliki broj osoba opasnim proizvodima", istaknuo je povodom izvješća predsjednik INCB-a Hamid Ghodse.

Prema tom izvješću narudžbe nelegalnih droga kao i lijekova koji idu na recept i čiji bi promet trebao biti pod nadzorom zaprimaju se upravo tim putem.

Stoga je ta organizacija pozvala vlade da krenu u borbu protiv ilegalnih ljekarni na internetu i da zaplijene takve preparate koji se šalju poštom dodajući da su mnogi od tih preparata krivotvoreni.

Prema INCB-u zloupotrebljavaju se mreže poput You Tubea i Facebooka kako bi se privuklo što više osoba na chatove na kojima ih potom ilegalne ljekarne bombardiraju informacijama o svojim proizvodima.

"Ključni dio aktivnosti ilegalnih ljekarni na internetu je krijumčarenje proizvoda do potrošača, pronalaženje lokacija za web stranice i uvjeravanje potrošača da su one u stvari legitimne tvrtke", ističe predsjednik INCB-a.

Prema podacima INCB-a tijekom 2010. u svijetu je zaplijenjeno više od 12 tisuća poštanskih pošiljki sa zabranjenim tvarima ili onima koje podliježu nadzoru prometa. Najveći dio tih pošiljki potekao je iz Indije, čak 58 posto a značajan broj stigao je i iz SAD-a, Kine i Poljske.

INCB ističe da vladama za uspješnu borbu nedostaje odgovarajući zakonodavni okvir, modernija tehnologija i stručno osoblje.

29.02.2012. 13:51:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh