« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
vježba pamćenja

Googlanjem protiv senilnosti

Internet usporava demenciju i pomaže starijim osobama da osnaže svoje moždane vijuge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Google

,

surfanje

,

demencija

,

pamćenje

,

senilnost

,

mozak

Surfanje internetom jače stimulira rad mozga nego čitanje knjiga, a pojačana aktivnost moždanih vijuga traje i nakon gašenja računala, otkrili su znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji.

"Naša istraživanja pokazuju da starije osobe sa skromnim surferskim iskustvom znatno povećavaju funkcionalnost mozga kratkim, ali redovitim surfanjem", izjavio je za britanski Times neurolog Gary Small.

Za potrebe istraživanja, ukupno 24 muškaraca i žena u dobi od 55 do 78 godina podijeljeno je u dvije skupine sa zadatkom da često, odnosno rijetko surfaju internetom.

Prvo skeniranje mozga provedeno samo nekoliko dana nakon početka eksperimenta pokazalo je da pozitivan efekt "googlanja" nastupa odmah te da se pojačano koriste područja mozga zadužena za govor, čitanje i sjećanje.

Drugo skeniranje provedeno je nekoliko tjedana po završetku istraživanja i upućuje na dugotrajno jačanje pamćenja i sposobnosti donošenja odluka.

"Googlanje je pojednostavljeni oblik vježbanja mozga i može se koristiti u borbi protiv demencije", rekla je su-autorica studije Teena Moody.

Smatra da googlanje ima veći učinak od čitanja jer traži od korisnika da istovremeno izvršava više radnji poput pamćenja važnih informacija te prihvaćanja i obrade velike količine teksta i slika.

Small i Moody istraživanje su zaključili tezom da mozak funkcionira kao mišić - što ga se više trenira to je spremniji na životne napore koji pred njim stoje, a surfanje internetom odlična je vježba za usporavanje procesa starenja.

21.10.2009. 18:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh