« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DOBRO JE ZNATI

Godišnji odmori – izračunajte ih prema novom Zakonu o radu

Kako uskladiti pravilnike i koliki minimalan broj radnih dana moramo uzeti kao polazište za računanje godišnjih odmora?

Godišnji odmor Zakon o radu radni tjedan
Godišnji odmor Zakon o radu radni tjedan (Profitiraj.hr)
Više o

obračun

,

godišnji odmor

,

Zakon o radu

Od 01.01.2010. na snagu je stupio novi izmijenjeni Zakon o radu koji nam kaže da svaki zaposleni ima pravo za svaku kalendarsku godinu koristiti godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri (4) tjedna. Što to znači u praksi?

Radni tjedan od 5 i 6 dana

U svakodnevici imamo slučajeve kada je zaposlenom radni tjedan raspoređen na pet (5) radnih dana te slučajeve gdje je radni tjedan raspoređen na šest (6) radnih dana. Budući da u Zakonu izričito stoji kako godišnji odmor mora trajati najmanje četiri tjedna, doći će do određenih razlika pa će neki zaposleni dobiti 20,a drugi 24 radna dana godišnjeg odmora na korištenje.

Pri obračunu godišnjeg odmora to svakako treba uzeti u obzir budući da obračune ne možemo temeljiti na tjednima već na točnom broju radnih dana, najmanje 20 tj. 24 dana u spomenutom slučaju.

Razlozi zbog kojih Vas pozivamo na oprez su slijedeći:

 1. Pravilna primjena autonomnih izvora radnog prava kojima smo npr. uredili duži godišnji odmor (dodatak na godine staža, zdravstveno stanje zaposlenog, socijalne prilike zaposlenog, dodatak za djecu, invalidnost i drugi razlozi). Nije isto da li se predviđeni dodatak dodaje na osnovicu od 20 ili 24 radna dana.
 2. Pravilno praćenje korištenja godišnjih odmora kada se u razdoblju korištenja godišnjeg odmora nalazi praznik.
 3. Pravilno praćenje korištenja godišnjeg odmora kada unutar razdoblja korištenja godišnjeg odmora imamo npr. bolovanje.
 4. Izračun godišnjeg odmora kada djelatnik ima pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora (tj. djelomični godišnji odmor )

Broj dana godišnjeg odmora te raspored radnih dana (5 ili 6 tjedno) utvrđuje se kod svakog poslodavca sukladno autonomnim izvorima radnog prava, a to su Pravilnici o radu, Ugovori o radu ili Kolektivni ugovori. Moderni su trendovi u razvijenom svijetu da poslodavci pokušavaju maksimalno uravnotežiti raspored radnih dana u tjednu kako bi što je moguće više zaposlenih imalo radni tjedan koji traje pet dana.

Kako odrediti godišnji odmor duži od 4 tjedna?

Kao što smo spomenuli godišnji odmor u trajanju dužem od 4 tjedna uređuje se Ugovorom o radu, Pravilnikom o radu te Kolektivnim ugovorom koji zakonski obvezuje poslodavca koji ih je potpisao ili je na njih proširena primjena. Kroz ove autonomne izvore radnog prava dužina godišnjeg odmora određuje se na način da na određeni zakonski minimum trajanja godišnjeg odmora dodajemo broj dana koji su unaprijed određeni prema određenim kriterijima (npr. godine staža, složenost poslova, otežani uvjeti rada i sl.). Svi spomenuti kriteriji moraju biti jasno naznačeni u spomenutim autonomnim izvorima radnog prava.

Uslijed donošenja novog Zakona koji je u primjeni od 01.01.2010. kojim je izmijenjen minimalan period trajanja godišnjeg odmora, često se ovih dana mogu čuti pitanja o tome kako primijeniti odredbe autonomnih izvora radnog prava koji su doneseni u vrijeme kad je u primjeni bio stari Zakon koji je određivao kao polaznu veličinu minimalno 18 radnih dana? 01.07.2010. postavljen je kao rok za usklađivanje Pravilnika o radu i ostalih autonomnih izvora s novim Zakonom, a pri tome valja voditi računa da i raspored korištenja godišnjih odmora treba donijeti prije tog roka.

Sve detalje pročitajte na Profitiraj.hr
Piše: Filip Jelić
20.05.2010. 11:13:53
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  đuro
  20.07.2011. 00:36
  Što učiniti kad mi poslodavac uračunava praznike u godišnji odmor? konkretno u tjednu od 20. 06. do 27 .06. korišten go, tada bili 3 praznici, a uračunati 6 dana go.
 2. avatar
  bruno
  22.07.2011. 15:14
  sterat ga u kurac!
 3. avatar
  zakon
  03.02.2014. 14:00
  kakva korist od zakona o godišnjem odmoru ako radiš 6 dana tjedno, imaš preko 8g. radnog staža, prešao si prag od 40 godina života i poslodavac ti kaže imaš 20 radnih dana godišnjeg a sve ostalo je njegova dobra volja :(

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh