« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
USKOK OTKRIVA

Na sudu zbog malverzacija kod nabave kontejnera za smeće

Bivša voditeljica projekta u Fondu optužena je da je u cilju pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge

(Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

USKOK

,

Fond za zaštitu okoliša

,

perušićka općina

,

physalis

,

Tin Žugaj

,

kozmička masnica

,

nafta mrlja

USKOK je podigao optužnicu protiv bivše voditeljice projekta iz područja zaštite okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, bivšeg pročelnika u općini Perušić te još tri osobe koje tereti da su oštetili Fond za više od 300 tisuća kuna prilikom nabave kontejnera za smeće.

Bivšu voditeljicu projekta u Fondu Sanju Kalambura (39) tereti se da je 2006. tadašnjeg pročelnika za komunalne poslove u općini Perušić Božu Milkovića (68) uputila da se zbog nabave kontejnera obrati Srđanu Černiju (32). Prema njezinoj i Černijevoj uputi općina je potom pozvala određena poduzeća na dostavu ponuda koju su dale i tvrtke Černija i njemačkog državljanina Wernera Trautmanna (43).

Općinsko poglavarstvo, koje je od Fonda tražilo pomoć kako bi riješilo problem nelegalnog odlaganja smeća, prihvatilo je Trautmannovu ponudu kao najpovoljniju, nakon čega je u listopadu 2006. pročelnik Milković, prema uputi Sanje Kalambura i Černija, potpisao da je općina primila kante, kontejnere i spremnike za komunalni otpad vrijedne 573 tisuća kuna, iako roba naznačenu u otpremnicama nije dostavljena.

Fond je prema ugovoru s općinom, kojim je utvrđeno da će u financiranju kupnje kontejnera sudjelovati sa 70 posto, na račun općine u listopadu 2006. uplatio oko 400 tisuća kuna. No, taj novac pročelnik je u dogovoru s okrivljenicima odmah uplatio na račun tvrtke Marine Vuković-Trautmann (47). Na taj su način, tvrde u USKOK-u, oštetili Fond i nezakonito se domogli više od 300 tisuća kuna.

Prema pisanju medija, Trautmannova tvrtka je tek u kolovozu 2007. općini Perušić isporučila neodgovarajuće kontejnere u vrijednosti od samo 104 tisuće kuna.

Bivša voditeljica projekta u Fondu optužena je da je u cilju pribavljanja imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike zlorabila položaj i ovlasti, bivši općinski pročelnik tereti se za nesavjesni rad u službi i krivotvorenje isprave, a ostalo troje za pomaganje u zlouporabi položaja.

Optužnica je podnesena zagrebačkom Županijskom sudu.(hina/metro-portal)

20.05.2010. 12:28:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh