« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
ZAPAMTITE

Godišnje doba rođenja utječe na zdravlje

Godišnje doba u kojem smo rođeni utječe na naše zdravlje u životu zbog količine svjetla kojem smo bili izloženi i biološkog sata, tvrde znanstvenici

Djeca rođena ljeti imaju problema s vidom
Djeca rođena ljeti imaju problema s vidom (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

proljeće

,

zima

,

ljeto

,

bolesti

,

jesen

,

rođenje

,

godišnje doba

Godišnje doba rođenja utječe na zdravlje puno više nego što mislite, tvrde znanstvenici koji kažu da je razlog jednostavan i logičan - biološki sat i dobivene količina dnevnog svjetla u vrijeme vašeg rođenja.

Tako su ljudi rođeni u proljeće skloniji autoimunim bolestima poput kolitisa, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa, dok najmanji rizik za te bolesti imaju osobe rođene u listopadu. Uz to, imaju za četvrtinu veći rizik od ne-Hodgkinovog limfoma, naročito oni rođeni u travnju, kao i melanoma.

>> Karakter prema danu rođenja u tjednu >>

Rođeni u ljeto skloniji su naglim promjenama raspoloženja i samoubojstvu, kao i problemima s vidom, naročito kratkovidnosti. Znanstvenici vjeruju da se radi o većim razlikama u temperaturi nego u ostalom dijelu godine.

Rođeni u jesen imaju od 30 do čak 90 posto veći rizik od alergije na jaja, kikiriki i mlijeko, a razlog je manjak vitamina D koji je nužan za jak imunitet zbog manje svjetla. Uz to, osobe rođene u jesen sklonije su astmi.

>> Ako ste rođeni u zimi, pazite na mentalno zdravlje >>

Rođeni zimi skloniji su depresiji od ostalih i manje su zadovoljni životom, a uz to su češće ljevaci od osoba rođenih u bilo koje drugo doba godine. Razlog je zanimljiv - veća izloženost danjem svjetlu tijekom trudnoće potiče lučenje testosterona koji izaziva promjene u mozgu i određuje dominantnu ruku.

06.02.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh