« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HRVATSKA

Godina 2009. - kronologija važnih događaja - prvih 6. mjeseci

Pregled događaja koji su u 2009. obilježili unutarnjopolitička i ostala zbivanja u Hrvatskoj - 1. dio.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

zakon o trgovini

,

Hrvatska

,

plinska kriza

,

afera Indeks

,

štrajk na fakultetima

,

najvažniji događaji

,

afera Dubai

Siječanj

1. siječnja - Na snagu stupio Zakon o osobnom identifikacijskom broju (OIB) koji je zamijenio dotadašnji matični broj koji su dobivale tvrtke, kao i jedinstveni matični broj građanina (JMBG).

1. siječnja - Na snagu je stupio dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima.

1. siječnja - Na snagu stupio Zakon o suzbijanju diskriminacije koji je u javnosti izazvao brojne kontroverze, posebno zbog protivljenja vjerskih zajednica tom zakonu te 'ratu priopćenjima' između Kaptola i Banskih dvora, iako je zakon u Hrvatskom saboru donesen gotovo jednoglasno.

5. siječnja - Hrvatskoj je od večeri (18 sati) reducirana isporuka prirodnog plina iz Rusije. INA je navela da je Hrvatskoj isporučeno 18 posto manje plina, odnosno 25.000 metara kubičnih na sat manje od ugovorene količine.

7. siječnja - Vlada donijela Odluku o proglašenju kriznog stanja u opskrbi prirodnim plinom.

8. siječnja - Vlada Saboru uputila izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

8. siječnja - Vlada na osobni zahtjev razriješila Većeslava Bergmana dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a obnašateljem dužnosti ravnatelja imenovan je Bergmanov dotadašnji pomoćnik Tihomir Strizirep. Na prijedlog ministra zdravstva, razriješeno je i dotadašnje Upravno vijeće HZZO-a i imenovano novo na čelu s Draženom Jurkovićem.

10. siječnja - Ministarstvo gospodarstva i Plinacro izvijestili da je ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske i dalje potpuno obustavljen, ali da u hrvatski transportni sustav od 10. siječnja ulazi plin iz interventnog uvoza.

21. siječnja - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Jelene Brajše koju tereti da je, dok je bila ravnateljica zagrebačkog Caritasa, gospodarskim zlouporabama oštetila državni proračun, Zavod za zapošljavanje te fondove mirovinskog, zdravstvenog i invalidskog osiguranja za ukupno 5,7 milijuna kuna.

23. siječnja - Za novoga osječkog gradonačelnika na sjednici Gradskoga vijeća (GV) izabran je većinom glasova predsjednik HSP-a i dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić.

29. siječnja - Vlada dala suglasnost na ugovor o kupnji stopostotnog poslovnog udjela u društvu Podzemno skladište plina između Ine i Plinacroa, kojim Plinacro kupuje od Ine podzemno skladište plina Okoli za 514 milijuna kuna. Vlada prihvatila Nacrt programa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta do 2021. u kojem su kao glavni ciljevi istaknuti povećanje površine poljoprivrednog posjeda u Hrvatskoj za prosječnih 5 hektara i smanjenje broja proizvodnih parcela za oko 50 posto.

29. siječnja - Vlada Saboru uputila prijedlog akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava na temelju kojega će se osigurati više od 1200 novih mjesta za zatvorenike i uspostaviti sustav probacije.

29. siječnja - Vladajuća većina u Hrvatskom saboru poduprla tumačenje Odbora za zakonodavstvo po kojem je čelnik HNS-a Radimir Čačić, prekoračenjem zakonskog roka od osam dana, izgubio pravo na podnošenje zahtjeva za ponovno aktiviranje zastupničkog mandata.

Veljača

5. veljače - Za novoga osječkog dogradonačelnika na sjednici Gradskoga vijeća većinom glasova izabran je bivši gradonačelnik Gordan Matković (HSP), čime je popunjen novi saziv Gradskoga poglavarstva. U novome Poglavarstvu od devet članova po četiri člana imaju HSP i HDZ, a jednoga HSU.

5. veljače - Zrakoplov tipa Cessna nestao je iznad Vaganskog vrha na Velebitu. U zrakoplovu su bile tri osobe koje su letjele iz Zagreba prema Bokanjcu kod Zadra. Potragu za zrakoplovom otežavala je gusta magla i snijeg.

6. veljače - Policija objavila da je Ivanu Hodak ubio 61-godišnji Mladen Šlogar zbog osvete njezinom ocu zagrebačkom odvjetniku Zvonimiru Hodaku kojeg je smatrao krivcem jer je prije 14 godina dobio otkaz i našao se u teškoj socijalnoj situaciji.

10. veljače - Pronađeni ostatci zrakoplova Cessne koja je nestala na sjevernoj strani Velebita kod Vaganskog vrha.

13. veljače - Bivši saborski zastupnik i pomoćnik ministra obrane, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe da je zlouporabama za više od pet milijuna kuna oštetio Ministarstvo obrane (MORH).

13. veljače - U antikorupcijskoj akciji "Dubai" uhićena dvojica viših službenika zagrebačke Porezne uprave, inspektor Financijske policije te vlasnik jedne zagrebačke tvrtke, zbog sumnja da su primali mito i "reketarili" vlasnike tvrtki, a u odvojenoj akciji zbog mita je uhićen i viši inspektor Deviznog inspektorata.

13. veljače - Pronađena tijela poginulih u zrakoplovnoj nesreći na području Vaganskoga vrha. U padu Cessne poginuli su piloti i instruktori sesvetskog Aerokluba "Ban" Gerd Govejšek (63), Walter Aleksandar (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68).

24. veljače - Umirovljeni general Vladimir Zagorec odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret u aferi "dragulji" i ustvrdio da je cijeli postupak protiv njega pokrenut kako bi se prikrio tuđi kriminal u Ministarstvu obrane.

26. veljača - Vlada usvojila paket s deset antirecesijskih mjera, među kojima je i najava rebalansa proračuna u drugoj polovici ožujka, jačanje financijske pozicije HBOR-a, potpora turizmu, tržištu nekretnina i sl.

27. veljače - USKOK podigao optužnicu protiv dvoje zagrebačkih gradskih inspektora Darka Manojlovića (59) i Stojke Nišević (62) koje se tereti da su od vlasnika jedne trgovine tražili 1500 eura mita i uzeli robu u vrijednosti 1400 kuna kako bi mu izdali dozvolu za rad.

28. veljače - Stjepan Rošker (50) ubio je vojničkom puškom u kući obitelji Rošker u Križevcima svoga bratića Sinišu (43), njegovu 14-godišnju kći Jasminu i njegovu majku Đurđu (63) te prijatelja starije Sinišine kćeri - Tihomira Matoića (19) iz Križevaca. Do masakra je došlo zbog svađe oko međe u vinogradu.

Ožujak

1. ožujka - Oko tisuću mještana Potpićna, Pićna i okolice je u Potpićnu prosvjedovalo protiv tvornice kamene vune "Rockwool", koja je 17. veljače, nakon što joj je istekla dozvola za pokusni rad, obustavila proizvodnju.

2. ožujka - Umirovljeni general Vladimir Zagorec nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa Ministarstva odnio torbe s draguljima. Sudsko vijeće uvažilo je i zahtjev Državnog odvjetništva da se Zagorcu oduzme imovina u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji.

13. ožujka - Velika porezna prijevara "teška" 12,4 milijuna kuna u koju su upletene 22 zagrebačke tvrtke i dva obrta otkrivena je u višemjesečnoj policijskoj akciji, a sumnja se da je 34-godišnji organizator prijevare za sebe i druge nezakonito pribavio 11 milijuna kuna.

16. ožujka - Zagrebačka Gradska skupština donijela odluku o snižavanju komunalnog doprinosa za deset posto kao prve od zagrebačkih antirecesijskih i mjera poticanja gospodarstva.

20. ožujka - Sabor izmijenio Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika čije će plaće Vlada određivati uredbom, a odbijen je prijedlog SDP-a da se dužnosničke plaće u 2009. ne povećavaju za 6 posto temeljem kolektivnog ugovora. Sabor je izmijenio i Zakon o posebnom porezu na duhanske proizvode.

23. ožujka - Sindikati državnih službi potpisali su s Vladom sporazum kojim pristaju na smanjenje plaća za 6 posto, a sindikati javnih službi nisu na to pristali.

25. ožujak - Hrvatski sabor potvrdio Sjevernoatlantski ugovor kojim se kraju privodi postupak pravnog pridruživanja Hrvatske NATO savezu, budući da će polaganjem svoje isprave o pristupu tom ugovoru kod depozitara u Washingonu Hrvatska i formalno postati punopravna članica tog vojno-obrambenog saveza.

Travanj

3. travnja - Sabor donio rebalans državnog proračuna za 2009., kojim su proračunski prihodi smanjeni sa 124 milijarde na 116 milijardi kuna, a rashodi sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna.

7. travnja - Započelo drugo suđenje zbog korupcije na zagrebačkom Sveučilištu, pokrenuto nakon akcije Indeks. Na optuženičkoj klupi našlo se čak 10 sveučilišnih profesora i devetero studenata, zajedno s 11 posrednika, preko kojih se, po tvrdnjama tužiteljstva, obavljala 'kupoprodaja' ispita na Fakultetu prometnih znanosti.

8. travnja - MUP raspisao nagradu od po 100 tisuća kuna za obavijest koja će omogućiti otkrivanje i uhićenje Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu prošle godine.

9. travnja - Vlada za 17. svibnja raspisala lokalne izbore.

9. travnja - Zbog smrti 23-godišnje trudnice Aleksandre Dalmatin, koja je umrla 17. ožujka 2004. u Kliničkoj bolnici Osijek, na Općinskom sudu u Osijeku je izrečena nepravomoćna presuda zbog nesavjesnog liječenja ginekolozima Ivanu Vlahoviću (54) u trajanju od osam mjeseci zatvora uvjetno tri godine, te Mirjani Rubin (51) i Renati Bećarević (44) od 11 mjeseci zatvora, uvjetno četiri godine.

10. travnja - Srećko Lipovčan, sveučilišni predavač, novinar, urednik i nakladnik te predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine), umro je u 67. godini nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu.

20. travnja - Skupina od 200-tinjak studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta okupljenih u Nezavisnu incijativu za pravo na besplatno obrazovanje započela je s prosvjednim aktivnostima kojima je cilj ukidanje svih oblika plaćanja visokoškolskog obrazovanja. Kasnije su im se pridružili i studenti zadarskog Sveučilišta, potom riječkog, osječkog i splitskog Filozofskog fakulteta te pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

28. travnja - Prosvjed radnika splitske Željezare pred zgradom splitsko-dalmatinske županije u samom središtu Splita. Traže da se raskine kupoprodajni ugovor s poljskim Zlomrexom na njihovu štetu te da se Željezara proda novom vlasniku.

Svibanj

1. svibnja - Stotinjak tvorničkih radnika iz Splitsko-dalmatinske županije okupilo se pred Salonitom, tvornicom u Vranjicu, kako bi upozorili svoje poslodavce da im neće dopustiti da unište tvrtke i bez osnovnih sredstava za život ostave oko 700 radnika i članova njihovih obitelji.

5. svibnja - Na referendumu koji su proveli sindikati javnih službi većina članstva izjasnila se za štrajk, osim liječnika kod kojih je odaziv na referendum bio ispod 50 posto. Štrajk najavljen za 12. svibnja.

5. svibnja - Bivši policijski specijalac Mihajlo Hrastov, nakon tri oslobađajuće presude, odlukom Vrhovnog suda osuđen na osam godina zatvora zbog ubojstva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih neprijateljskih vojnika na Koranskome mostu u rujnu 1991.

5. svibnja - Jedan policajac ubijen, a četvorica policajaca su ranjena u pljački poslovnice Raiffeisen banke u Sesvetama.

6. svibnja - Počela potpuna primjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojom je zabranjeno pušenje u kafićima i restoranima. Zakon, koji zabranjuje pušiti u svim javnim prostorijama, stupio je na snagu početkom studenoga prošle godine, no vlasnici kafića i restorana dobili su šestomjesečno razdoblje za prilagodbu. Pušenje u kafićima dopušteno je samo na otvorenim terasama, a vlasnici restorana morat će osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj se neće moći naručiti hrana ili piće.

6. svibnja - Zbog osnovane sumnje da su 1991. u Stublju, mjestu u blizini Hrvatske Kostajnice, počinili ratni zločin nad civilima, policija je uhitila i istražnome sucu Županijskoga suda u Sisku privela dvojicu pripadnika srpske paravojske u dobi od 40 i 67 godina iz Gornjeg Hrastovca, u blizini Sunje.

8. svibnja - Sabor prihvatio nacrt Sporazuma o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom i time ovlastio Vladu da parafira prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se granična pitanja rješavaju pred ad hoc arbitražnim sudom.

8. svibnja - Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991., a petero njegovih suoptuženika kažnjeno kaznama od pet do osam godina. Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih u slučaju "selotejp", Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, nepravomoćno su osuđeni na po pet godina. Glavaš i Getoš Magdić nisu se pojavili na izricanju presude, a što po zakonu nisu bili ni dužni.

10. svibnja - Branimir Glavaš telefonski se javio na predizbornom skupu HDSSB-a u Belišću, te poručio da se javlja "iz emigracije jer je morao napustiti hrvatsku zemlju koju je zajedno s braniteljima i hrvatskim narodom stvarao".

11. svibnja - Većina u saborskom istražnom povjerenstvu je, bez nazočnosti oporbe, zaključila da je Ministarstvo obrane RH 2004. vojne kamione nabavilo u skladu sa zakonom, da u toj nabavci nije bilo korupcije, te da je tadašnji ministar Berislav Rončević oklevetan.

11. svibnja - Vrhovni sud potvrdio presudu osječkoga Županijskoga suda kojom je okrivljenik Antun Gudelj u srpnju prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 20 godina za kazneno djelo teškoga ubojstva.

12. svibnja - Od iduće školske godine svih 550.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj dobit će besplatne udžbenike, za što će država osigurati 440 milijuna kuna.

13. svibnja - Započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama, te u ustanovama visokog obrazovanja i znanosti. Sindikati najavili da će štrajk trajati sve dok s Vladom ne postignu zadovoljavajući sporazum o plaćama.

14. svibnja - Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi su nakon maratonskih pregovora parafirali sporazum o plaćama, nakon čega su sindikati obustavili štrajk u javnim službama.

14. svibnja - Bivša predsjednica Upravnog vijeća sada ugašenog Doma za zlostavljanu djecu i odrasle žrtve nasilja "Rovinjsko sunce" Nena Mesić zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti nepravomoćno osuđena na kaznu zatvora od deset mjeseci, uvjetno na četiri godine.

15. svibnja - Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša u slučaju "veliki maestro" nepravomoćno osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. Uz zatvorsku kaznu, Matanoviću je oduzeto i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna.

17. svibnja - U Hrvatskoj održani peti po redu lokalni izbori od neovisnosti, na kojima je nešto više od četiri milijuna birača biralo predstavnike lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela za iduće četiri godine. Prvi put su neposredno birani i općinski načelnici, gradonačelnici i župani, te njihove zamjenici.

19. svibnja - U drugi krug lokalnih izbora (31. svibnja) idu kandidati za župane u Karlovačkoj županiji, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj te Šibensko-kninskoj županiji. Izbori za gradonačelnika ponavljaju se u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Osijeku, Vukovaru, Splitu, Dubrovniku, te u Šibeniku. Izbori za šibenskog gradonačelnika specifični su utoliko što su se prvo morali ponoviti izbori na biračkom mjestu na otoku Kapriju (31. svibnja), što nije utjecalo na konačni rezultat, a tek se nakon toga, 14 dana kasnije, održao drugi krug izbora za gradonačelničko mjesto.

19. svibnja - Petero zaposlenika splitske Željezare počelo štrajk glađu izražavajući na taj način nezadovoljstvo nerješavanjem poteškoća u tom poduzeću, u kojem su svih 480 radnika na dopustu jer nema sirovine za proizvodnju.

20. svibnja - Pet zaposlenika splitske Željezare prekinuli štrajk glađu nakon što su u Ministarstvu gospodarstva i Hrvatskom fondu za privatizaciju prihvaćeni zaključci kojima se udovoljava zahtjevima radnika i sindikata.

24. svibnja - Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali deblokadu tog fakulteta.

25. svibnja - Trostruko ubojstvo, dvoje malodobne djece i žene te samoubojstvo muškarca u stanu splitske obitelji Zaradić. Ljubomir Zaradić (43) je iz automatske puške ubio suprugu Orijanu (38), te njihovo dvoje maloljetne djece, 10-godišnjeg sina Trpimira (10) i 5-godišnju kći Deni. Nakon toga je izvršio samoubojstvo. Uzrok obiteljske tragedije je najvjerojatnije bilo duševno rastrojstvo oca.

26. svibnja - Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu se ponovno održava nastava, a Fakultetsko vijeće je odlučilo da studentima neće biti uskraćeni potpisi zbog nedolaska na nastavu tijekom blokade fakulteta od 20. travnja do 24. svibnja.

27. svibnja - Bivši prodekan zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dragan Badanjak i glavni posrednik Mladen Budor jedini su među 14 optuženih u slučaju "Indeks 1" nepravomoćno osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, zbog nezakonitih upisa studenata na fakultet, i to na dvije i pol, odnosno godinu i pol zatvora.

31. svibnja - Održan drugi krug lokalnih izbora na kojima su birači neposredno birali čelne ljude izvršne vlasti, odnosno župane u devet hrvatskih županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu, te još pedeset gradova u više županija. U 164 općine birali su općinske načelnike. Najviše se gradonačelnika u drugom krugu biralo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 11, a u toj se županiji, kao i u Osječko-baranjskoj, u drugom krugu biralo se općinske načelnike u 16 općina. Željko Kerum postaje splitski gradonačelnik

31. svibnja - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da je od devet županija gdje su se župani neposredno birali u drugom krugu HDZ, s koalicijskim partnerima, pobijedio u njih sedam dok su u Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji pobijedili regionalni HDSSB i IDS.

Lipanj

3. lipnja - Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u tzv. slučaju "Indeks 3" u kojemu se devetero profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, među kojima i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić, te još 14 osoba tereti za primanje i davanje mita radi kupovine ispita. Četvero optuženih priznalo je krivnju po USKOK-ovoj optužnici..

5. lipnja - Hrvatski sabor donio Zakon o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, po kojemu će investitori rješenja o građenju morati dobivati u roku od 45 dana. Sabor je izmijenio Zakon o službi u Oružanim snagama, čime se izjednačavaju uvjeti za kandidate i kandidatkinje za djelatnu vojnu službu, a isključuju oni koji nisu odslužili vojni rok. Sabor je donio i s propisima EU uskladio Zakon o zračnom prometu.

8. lipnja - Ustavni sud prihvatio žalbu Gradske organizacij HDZ-a te poništio glasovanje u drugom izbornom krugu, održanom 31. svibnja, za trogirskog gradonačelnika na dva biračka mjesta, broj 9 i 15 u Trogiru. Izbori se ponavljaju zato što je na biralištima broj 9 i 15 u Trogiru utvrđen višak glasačkih listića.

9. lipnja - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavili su nakon sastanka Državnog odbora za obilježavanje obljetnica kako je otklonjen svaki nesporazum u državnom vrhu u pogledu suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, odnosno pitanja topničkih dnevnika, te da su se složili da pravosuđe mora do kraja obaviti svoj posao.

9. lipnja - Na Županijskome sudu u Koprivnici počelo suđenje Stjepanu Roškeru (50), koji je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa početkom ožujka 2009. u Križevcima počinio četverostuko ubojstvo. Stjepan Rošker je priznao da se osjeća krivim za ubojstvo bratića Siniše Roškera (43), njegove kćeri Jasmine (14), majke Đurđice (63) i Tihomira Matoića (19), dečka Sinišine starije kćeri, te da mu je žao zbog onoga što je učinio.

16. lipnja - Riječki političar i bivši saborski zastupnik Vladimir Bebić umro nakon duge i teške bolesti u 63. godini života.

16. lipnja - Provedeni policijski izvidi pokazali su da u osječkom Domu za odgoj djece i mladeži ne postoji organizirani lanac prostitucije maloljetnih štićenica doma, da nitko od policijskih službenika, uslijed navodnih političkih pritisaka, nije maknut s toga slučaja te da vrh policije ne pokušava zataškati tzv. "seks-aferu" jer, kako tvrdi policija, ona i ne postoji.

16. lipnja - Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo nagradu od 50.000 kuna za obavijest koja će omogućiti rješenje slučajeva pokušaja ubojstva predsjednika Uprave "Industrogradnje" Josipa Galinca i novinara "

18. lipnja - Poduzetnik Miroslav Kutle uhićen kod Vrgorca i priveden u Zagreb na kriminalističku obradu. Kutle je istoga dana na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu zbog malverzacija u tvrtci "Gradski podrum" nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Zagrebačka policija istu je večer pustila na slobodu Kutlu, jer kriminalističkom obradom nisu utvrđeni razlozi za podizanje kaznene prijave.

19. lipnja - Ustavni sud ukinuo sporne odredbe Zakona o trgovini koji je trgovcima branio rad nedjeljom.

19. lipnja - Vlada donijela paket od pet zakona kojima se provodi reforma pravosuđa te ujedno hrvatsko zakonodavstvo u tom području usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Riječ je o zakonu o upravnim sporovima, sudovima, Državnom sudbenom vijeću te Državnom odvjetništvu i USKOK-u.

23. lipnja - Đuro Popijač na sjednici Programskog vijeća HRT-a izabran za predsjednika tog vijeća do isteka mandata.

24. lipnja - Sabor prihvatio izmjene i dopune Zakona o mirenju, prihvatio je izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača s amandmanima Vlade kojima se regulira obveza isticanja deklaracije na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu do ulaska Hrvatske u EU, kada to postaje opcijom. Zastupnici su podržali izmjene Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te izmjene Zakona o skladišnici za žitarice i industrijsko bilje.

29. lipnja - USKOK Županijskom sudu u Zagrebu podnio još tri istražna zahtjeva protiv ukupno 33 osobe u slučaju korupcije na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

30. lipnja - Hrvatski sabor izmijenio Zakon o kaznenom postupku (ZKP). Donio je i izmjene Zakona o Državnom odvjetništvu i o USKOK-u.

30. lipnja - Zdenko Ljevak izabran za novog predsjednika Vijeća za elektroničke medije i ravnatelja Agencije za elektroničke medije.

19.12.2009. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh