« Ekosfera
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca

GMO ili organski uzgoj - zašto ne i jedno i drugo?

Novi pristup ekološkoj poljoprivredi budućnosti objedinjuje dvije suprotnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zrinx)
Više o

genetski inžinjering

,

organski uzgoj

,

Pamela Ronald

,

Raoul Adamchak

,

GMO

Genetski inženjering u kombinaciji s organskim uzgojem mogao bi biti najbolji način da se proizvede dovoljno hrane za sve brojniju populaciju, dok se istodobno svijet bori s klimatskim promjenama i uništavanjem okoliša, piše Reuters.

Pamela Ronald, profesorica na Sveučilištu Davis u Kaliforniji, vjeruje da moramo iskoristiti svu raspoloživu tehnologiju kako bismo osigurali zalihe hrane za 9,2 milijarde ljudi koliko se očekuje da će nas biti  do 2050., što je priličan porast u odnosu na današnjih 6,7 milijardi.

Sa suprugom Raoulom Adamchakom koji se bavi organskom poljoprivredom, napisala je knjigu ‘Tomorrow’s Table’ koja opisuje kako kombinacija GMO-a i organskog uzgoja može pomoći da se ostvari veći urod uz primjenu boljeg sjemena (poput kukuruza otpornog na nametnike), rotaciju žetvi i bolje upravljanje poljoprivrednim površinama, a bez primjene skupih kemikalija štetnih za okoliš.

Otporna rižaPamela Roland, znanstvenica specijalizirana za patologiju bilja, sudjelovala je u razvoju genetski modificirane riže otporne na bolesti, koja bi mogla biti prva GMO riža koja će se u Kini proizvoditi u velikim količinama. Također je radila na sjemenu riže otporne na poplave koja se testira u Bangladešu.Zabrinutost za sigurnost genetski modificirane hrane koju kritičari nazivaju i Frankensteinovom hranom, Roland odbacuje i dodaje da je vrijeme da se GMO shvati kao pomoć u ekološkoj poljoprivrednoj revoluciji.

- Genetski inženjering se razlikuje od konvencionalnog križanja vrsta, ali je rezultat na kraju isti - mijenja se genetska struktura biljke koja je na kraju poboljšana.

Otpornost na bolesti, nametnike ili poplave, suše, temperature, nužne su promjene koje moramo postići, a konvencionalnom metodom to bi bilo teško i dugotrajno - objašnjava Roland. (METRO) 

25.04.2008. 02:17:01
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mjost
    26.04.2008. 12:45
    Zašto GMO i ekološki uzgoj ne mogu zajedno?

    GMO i ekološki (organski) uzgoj temelje se na potpuno suprotnim principima, koji se automatski međusobno isključuju. Ako to znamo, pitamo se a zašto se onda uporno pokušava plasirati GM usjevi kao:
    • Rodniji - vrijeme i brojni pokusi izvedeni u SAD pokazali su da je tvrdnja netočna.
    • Otporni na insekte - otpornost je kratkotrajna a postrani učinci na korisne insekte porazni.
    • Bezopasni po okoliš - netočno, potrošnja herbicida uvećana 2-5 puta.
    • Bezopasni po zdravlje konzumenta – netočno, jer do danas ne postoji niti jedana znanstvena potpora ovakvoj tvrdnji, i sada na kraju i kao
    • Usjeve pogodne za proizvodnju biogoriva i ekološki uzgoj.
    Razlog je jasan: u ovom svijetu gdje je profit jedini interes, korporacije se grozničavo bore za svoj dio kolača, a pri tome ne biraju sredstva ni argumente.

    Ovo su posljednji trzaji jedne preživjele, sada umiruće ideje o primjeni GMO u poljoprivredi na što ukazuje 15. travnja o.g., na 2500 stranica objavljeno izvješće, koje je višegodišnji rezultat rada 400 znanstvenika u sklopu UN programa o hrani (IAASTD). Sažeto u jednu rečenicu: Izvješće je kritika sadašnje industrijske poljoprivrede, koja nije u stanju osigurati hranu za sve brojniju ljudsku populaciju.

    Ovo je izvješće obznanjeno u uglednim medijima EU, da spomenem samo neke naslove:
    „Globalni sistem hrane mora se mijenjati“ (BBC, 15. travnja)
    „GM hrana nije odgovor na nedostatak hrane“ (Daily Mail, 16. travnja),
    „Promjena u načinu proizvodnje hrane može ishraniti svijet“ (The Guardijan 16. travnja) itd.

    U sklopu 5. Mediteranskog sajma zdrave prehrane i ljekovitog bilja, u Dubrovniku je od 2-6. travnja održana 2. Mediteranska konferencija o ekološkoj poljoprivredi, na kojoj su ugledni gosti iz SAD-a i Velike Britanije podržali ideju ekološke poljoprivrede bez GMO. Da spomenem samo izlaganje profesora P. Saundersa iz Kings koleđa, London: „Ekološka poljoprivreda stvarno može hraniti svijet“

    Prof.dr.sc. Marijan Jošt
    Genetičar i oplemenjivač bilja
  2. avatar
    AnaK
    26.04.2008. 21:07
    Odličan komentar, bilo bi super kad bi mjost napisao nešto malo više o tome jer je očito stručnjak. Uvijek su mi bile sumnjive te priče kad se za nešto zna da je loše i štetno, odmah se jave nekakve plaćene gluposti koje potpuno umanjuju i žele razvodniti cijelu stvar.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh