« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
DRASTIČNI POTEZI

GM predviđa agresivno rezanje troškova u Europi

U planu je ukidanje 3.400 radnih i 62.000 honorarnih radnim mjesta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

General Motors

,

rezanje troškova

,

strukturalni troškovi

Posrnuli američki automobilski div General Motors objavio je da bi mogao poduzeti "nekonvencionalne i agresivne korake" kako bi smanjio troškove u Europi, budući da ovaj tjedan istječe krajnji rok za krizom zahvaćene proizvođače vozila da predstave plan oporavka američkoj vladi.

"GM neće komentirati špekulacije o mogućim zatvaranjima tvornica", kazao je proizvođač vozila u priopćenju koje je objavio AFP.

U GM-u, koji je dobio hitan zajam od 9,4 milijarde dolara (7,4 milijarde eura) od američke vlade, dodaju ipak da njegova europska jedinica nastoji smanjiti godišnje strukturalne troškove u pokušaju suočavanja s ozbiljnim gospodarskim usporavanjem koje je zadesilo Europu".

"Gospodarska kriza i njezin ozbiljan utjecaj na povjerenje potrošača i potrošačko ponašanje zahtijevat će od GM Europe dodatne mjere restrukturiranja dok pokušava sačuvati onoliko radnih mjesta koliko je moguće".

Prema navodima Automotive News Europe, tvornice suočene s najvećim rizikom zatvaranja su one u belgijskom Antwerpu i britanskom Ellesmere Portu, kao i najmanje jedna tvornica u Njemačkoj.Grupa je kazala da je prošlog četvrtka poručila zaposlenicima u Europi da bi mogla poduzeti "nekonvencionalne i agresivne korake kako bi smanjila strukturalne troškove u Europi".

GM ima rok do utorka da vladi u Washingtonu predstavi preliminarne planove rezanja troškova i planove za budućnost.

Konačni plan koji će služiti kao temelj za odluke vlade o otplati ili produživanju zajma trebao bi biti objavljen do 31. ožujka.

Kompanija se prošle godine našla na rubu bankrota nakon pada prodaje vozila uslijed kreditnog sloma i raširene recesije.

GM je već smanjio proizvodne kapacitete za milijun vozila, a mogao bi ih i dodatno srezati.

Objavljeni su i planovi za ukidanje dodatnih 3.400 radnih mjesta, od ukupno 29.000 diljem svijeta, te paketi prijevremenog umirovljenja za svih 62.000 honorarnih američkih radnika. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 22:50:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh