« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
TRAŽI SE SIGURNOST

Azijske burze u oštrom padu, dolar u jačanju

Ulagači traže sigurno utočište za svoj kapital dok se situacija u svjetskom gospodarstvu pogoršava.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

Tokio

,

dionice

,

G7

,

dolar

,

Hong Kong

,

Wall Street

,

azijske burze

,

Nikkei

,

svjetsko gospodarstvo

,

Kospi

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,4 posto, zaronivši na najnižu razinu u gotovo četiri mjeseca. Još je snažnije, više od 4 posto, potonuo južnokorejski Kospi indeks, dok su cijene dionica u Hong Kongu oko 7,30 sati bile u minusu oko 3 posto.

Pali su i vodeći indeksi u Singapuru, Australiji, Indiji i Kini, pa je oko 7,30 sati MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 2,7 posto.

Na burzama jednostavno nema ohrabrujućih vijesti, kažu analitičari.

Jučerašnji podaci o snažnom padu japanskog gospodarstva, razočaranje ulagača pasivnošću čelnika Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) na sastanku u Rimu, zabrinutost zbog financijskog sektora, te brojne druge loše makroekonomske vijesti, kao i one s korporativne scene izazvale su jučer pad cijena dionica na europskim burzama za više od 1 posto.

Terminski indeksi za američke dionice trenutno su u minusu 1,6 posto, što navješćuje pad cijena na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu, gdje se jučer, zbog Predsjedničkog dana, nije radilo.

Ulagači su pokolebani i stoga što nema još nikakvih naznaka da poticajne mjere vlada diljem svijeta daju rezultate. Izvoz azijskih zemalja drastično pada. Izvoz Singapura je primjerice u siječnju pao 35 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Sve to izazvalo je tmurno raspoloženje na azijskim burzama. Tim više što je jutros japanski ministar financija Shoichi Nakagawa najavio ostavku na dužnost, pošto se našao na meti kritika zbog toga što je navodno došao pijan na novinsku konferenciju po završetku sastanka G7 u Rimu proteklog vikenda.

Ipak, ostavka će uslijediti tek nakon što japanski parlament prihvati državni proračun za 2009.-2010. godinu.

I dok cijene dionica diljem svijeta padaju, što ukazuje da se ulagači klone rizika, američki dolar naglo jača.

Tečaj eura potonuo je jutros više od 1 posto, na 1,2640 dolara, najnižu razinu od početka prosinca prošle godine. Posljedica je to sve više naznaka financijske slabosti europskih zemalja u razvoju, ali i rasta proračunskih deficita u Portugalu, Irskoj, Grčkoj i Španjolskoj, zbog čega raste pritisak na jedinstvenu europsku valutu.

Premda se i japanska valuta, kao i dolar, smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena, jutros je i jen osjetno oslabio prema američkoj valuti. Tečaj dolara skočio je s jučerašnjih 91,70 na 92,44 jena, najvišu razinu od početka siječanja.

Zbog jačanja recesije u svjetskom gospodarstvu, na tržištu vlada strah od pada potražnje za naftom, pa je njezina cijena jutros potonula na 36,70 dolara po barelu. Od početka veljače cijena 'crnog zlata' pala je 12 posto. (hina/metro-portal)

17.02.2009. 14:38:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh