« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NISKA POTRAŽNJA

Cijene nafte iznad 38 dolara za barel

Analitičari očekuju da će se cijene nafte još neko vrijeme kretati u prilično uskom rasponu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

rast cijena

,

nafta

,

cijena nafte

,

OPEC

,

IEA

,

Međunarodna agencija za energetiku

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na američkom tržištu iznad razine od 38 dolara za barel, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) kazala da bi iduće godine moglo doći do uskog grla u opskrbi, kada se globalna potražnja za naftom počne oporavljati.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u ožujku porasla je u elektroničkoj trgovini na američkom tržištu za 65 centi, na 38,16 dolara, nakon što je u petak poskočila čak 3,53 posto. Robna burza u New Yorku zatvorena je zbog praznika i ponovno će biti otvorena u utorak.

Na tržištu u Londonu barel nafte za isporuke u travnju bio je u plusu 29 centi i iznosio je 45,10 dolara, zadržavši prednost u odnosu na američku naftu zbog visokih američkih zaliha.

Upozorenje IEA dalo je podršku tržištu potkopanom mnoštvom loših gospodarskih podataka iz Azije.

Tako je izvršni direktor IEA-e Nobuo Tanaka novinarima na rubovima konferencije u Londonu kazao da očekuje oporavak potražnje za naftom u idućoj godini i njezino povećanje za oko milijun barela dnevno.

OPEC je u ponedjeljak priopćio da je referentna cijena barela njegove nafte u petak porasla za 34 centi u odnosu prethodni dan i iznosila je 42,13 dolara."Trenutno je potražnja vrlo niska zbog vrlo loše gospodarske situacije, no kada gospodarstvo počne rasti i nastupi oporavak u 2010. i sljedećim godinama, mogli bismo se ponovno suočiti s ozbiljnim uskim grlom u opskrbi, ukoliko ne uslijede kapitalna ulaganja", upozorio je Tanaka.

U međuvremenu je japanski BDP u posljednjem tromjesečju prošle godine zabilježio najsnažniji pad od prve naftne krize u 1974., pogođen nezapamćenim padom izvoza, što će vjerojatno dovesti do zahtjeva za dodatnim stimulativnim mjerama u borbi protiv duboke recesije.

Utjecaj recesije osjetio se i u Južnoj Koreji, gdje je izvoz u siječnju pao za rekordnih 33,8 posto u odnosu na godinu ranije.

"I dalje smatramo da će se cijene sirove nafte u sljedećih nekoliko tjedana kretati u uskom rasponu. Njihov skok iznad razine od 50 dolara čini se neodrživim, s obzirom na pogoršanje uvjeta u makrogospodarskom okruženju", zaključila je u obavijesti klijentima tvrtka MF Global.

Cijene su krajem prošlog tjedna skočile potaknute obnovljenim optimizmom da bi veliki američki paket poticaja mogao pomoći izvući najveće svjetsko gospodarstvo iz 14-mjesečne recesije. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 18:56:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh