« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
OPREZNO

Gluten se skriva i u ovim namirnicama

Ako mislite da je dovoljno izbaciti bijelo brašno iz prehrane i riješili ste se glutena, jako ste pogriješili

Glutena ima posvuda
Glutena ima posvuda (Arhiva)
Više o

sladoled

,

aditivi

,

gluten

,

hrenovke

,

intolerancija na hranu

,

pojačivači okusa

,

paštete

,

soja umak

,

maltodekstrin

Gluten je novo zlo modernog doba, jer je genetsko modificiranje žitarica dovelo do toga da su razine glutena u njima i 50 puta veće nego pred pedesetak godina, pa ne čudi da je sve više alergičnih.

No, ako mislite da je dovoljno izbaciti bijelo brašno i proizvode poput tjestenina, peciva i kruha iz prehrane, griješite, jer se gluten pojavljuje i u namirnicama gdje ga definitivno ne biste očekivali.

>> Gluten i kukuruzni sirup uništavaju nam metabolizam >>

Tako su ga puni gotovi preljevi za salate gdje se pšenica s glutenom koristi za zgušnjavanje, a kako su prepuni i šećera, soli i masti, najbolje je napraviti svoje.

Pljesnivi sirevi ukusni su i predstavljaju odličan dodatak na fino složenom stolu, no kako se u procesu proizvodnje često koriste komadi kruha za ubrzavanje nastanka plavih plijesni, i tu ćete pronaći gluten.

>> Očistite organizam dijetom bez glutena >>

Kiseli krastavci također sadrže gluten, jer je sol u soku mješavina octa i slada koji često u sebi ima glutena, pa pažljivo čitajte deklaraciju.

Kocke za juhu pune su aditiva i pojačivača okusa, a jedan od njih je i glutenski proizvod maltodekstrin - na njega obratite pažnju na deklaracijama svih proizvoda koje kupujete.

>> Kako prepoznati intoleranciju na hranu >>

Umak od soje pun je glutena koji je jedan od glavnih sastojaka, pa umjesto njega koristite tamari umak koji se radi od vode, morske soli i čiste soje bez ikakvih primjesa pšenice.

Hrenovke i paštete su prepune aditiva koji su rađeni na bazi glutena, a možete ga pronaći i u sladoledu, gdje se nalazi u aromama ječmenog slada

26.08.2014. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh