« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Globalnoj bankarskoj krizi ne nazire se kraj

Analitičari predviđaju novi val otpisivanja imovine

Novi otpis obrazložen je štetom zbog ‘pogrešaka u cjeniku’
Novi otpis obrazložen je štetom zbog ‘pogrešaka u cjeniku’ (REUTERS)
Više o

hipotekarni krediti

,

Credit Suisse

,

globalno bankarstvo

,

bankarska kriza

,

Northern Rock

Američke su banke u posljednjih nekoliko tjedana ‘potiho’ od Federalnih rezervi posudile 50 milijardi eura za saniranje štete nastale krizom hipotekarnih kredita, objavio je jučer Financial Times. Pozajmice su u skladu s novim posebnim mjerama koje je američka vlada uvela prije dva mjeseca. 

Dno ambisa nastalog krizom na američkom tržištu hipotekarnih kredita još uvijek se ne nazire. Jučer je švicarska banka Credit Suisse objavila novi otpis imovine u vrijednosti od 2,85 milijardi dolara. Novi šok se dogodilo samo dan nakon što je u vlasničku strukturu banke ušao katarski kapital kojim se sanira već objavljeni gubitak dobiti od 72 posto u posljednjem kvartalu. Najnoviji otpis imovine umanjit će neto dobit banke za dodatnih milijardu dolara.

Golemi gubici- Analitičari predviđaju da će u prvom kvartalu ove godine najveće svjetske banke otpisati imovinu u vrijednosti između 102 i 203 milijarde dolara.
- Od listopada su dionice na burzama zbog kreditne krize izgubile 7700 milijardi dolara.
- Upravo kada se činilo da su učinili tako dobar posao u segmentu risk menadžmenta, došao je novi udarac - prokomentirao je vijest ciriški analitičar Andreas Venditti.
I dok švicarsku bankarsku scenu potresaju novi odjeci američkog bankarskog kolapsa, New York Times je jučer objavio kako američke banke čeka još jedan veliki val otpisa imovine. Najveće banke već su otpisale više od 120 milijardi dolara gubitaka, a prema prognozama analitičara UBS-a, u prvom će kvartalu otpisati još 102 do 203 milijarde dolara. Vodeće brokerske tvrtke vjerojatno će otpisati oko 200 milijardi zajmova, predviđaju analitičari Oppenheimera. Dodatnih dvadeset milijardi dolara gubitka donijet će daljnje snižavanje cijena nekretnina, koje će prema predviđanju Goldman Sachsa pasti za 26 posto.

Britanska javnost u proteklih se nekoliko dana podijelila oko nacionalizacije posrnule banke Northern Rock, na koju se odlučila vlada Gordona Browna. Britanske državne obveznice pale su nakon objave vijesti da će država godinama skrbiti o 6500 zaposlenika banke pogođene gubicima i imovini vrijednoj 113 milijardi funti, a funta je zbog ove vladine odluke gubila na vrijednosti uzastopno četiri dana. Banka je nakon objave velikih gubitaka od vlade već dobila 107 milijardi dolara pozajmice. (JŠ)

19.02.2008. 21:59:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh