« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
IZNENAĐENJE

Ford se vraća krupnim koracima

Plan preustroja 'One Ford' donosi željene rezultate, a u 2011. se očekuje solidno pozitivno poslovanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ford

,

globalna kriza

,

automobilska industrija

,

One Ford

Američki automobilski div Ford iznenadio je u ponedjeljak podatkom da je u trećem tromjesečju poslovao s dobiti u visini 997 milijuna dolara, usprkos lošim uvjetima u svjetskom gospodarstvu.

To je ujedno prva operativna dobit kompanije od prvog tromjesečja 2008. U trećem tromjesečju lani Ford je zabilježio gubitak od 1,2 milijarde dolara, stoji u izvješću te kompanije.

"Rezultati za treće tromjesečje jasno pokazuju da Ford napreduje krupnim koracima unatoč nastavljenom padu aktivnosti u svjetskom gospodarstvu", rekao je predsjednik uprave i izvršni direktor Forda Alan Mulaly. Iako budućnost i dalje donosi izazove, naš plan preustroja 'One Ford' donosi željene rezultate i naše temeljno poslovanje i dalje jača", rekao je.

Ford je smanjio strukturalne troškove za milijardu dolara u trećem tromjesečju, u prvom redu u sektorima proizvodnje i projektiranja, čime su ukupne uštede u prvih devet mjeseci porasle na 4,6 milijardi dolara i premašile planirano ciljano rezanje troškova u ovoj godini u visini četiri milijarde dolara.

Kompanija je u kolovozu najavila da će do kraja ove godine smanjiti broj partnera na 850, s 1,7 tisuće na početku godine, a planira i smanjiti broj dobavljača u svijetu na 750. Ford sada očekuje da će u 2011. poslovati u solidnom plusu, ne računajući posebne stavke, uz neto pozitivan novčani tok, ističe se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

U kolovozu je kompanija povećala prodaju za 2,4 posto, prvi puta u 20 mjeseci, odražavajući poboljšanje prilika na tržištu automobila. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 17:45:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh