« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SVEVREMENOST BIBLIJSKIH LIKOVA

Gliptoteka: Josipović otvorio izložbu fotografija Adija Nesa

Govoreći o motivima fotografija, likovna kritičarka Željka Čorak je istaknula kako se Adi Nes bavi vlastitim identitetom, kao i identitetom svoga naroda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/CROPIX )
Više o

Izrael

,

izložba

,

gliptoteka

,

fotografije

,

Ivo Josipović

,

adi nes

,

željka čorak

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otvorio je u utorak, nakon zajedničkoga razgledanja s umjetnikom, izložbu "Ciklus fotografija 2000. - 2010." izraelskoga fotografa Adija Nesa u Gliptoteci u Zagrebu.

Predsjednik Josipović je ocijenio kako je riječ o ljepoti koja smješta biblijske likove i prizore u današnje vrijeme te dodao kako nam tim očima, licima i izražajem ljudi koji žive, pate, vesele se i vole umjetnik pruža svevremenost.

"Uživat ćemo u pogledu na stvarnost", rekao je Josipović dodavši kako izložba otvara mogućnost za mnogo širu suradnju Hrvatske i Izraela. Govoreći o motivima fotografija, likovna kritičarka Željka Čorak je istaknula kako se Adi Nes bavi vlastitim identitetom, kao i identitetom svoga naroda. Autor je metaforu i simbol uzeo kao ključ za pristup svojoj fotografiji", rekla je Čorak dodavši kako je poruka izložbe povratak svojim korijenima.

Po riječima Adija Nesa europski stil na njegovim fotografijama dio je zajedničkoga identiteta umjetnosti. Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yosef Amrani napomenuo je kako Nesova izložba fotografija donosi sliku Izraela drukčiju od slike iz medija. Adi Nes rođen je 1966. u gradu Kiryat Gatu, a sada živi u Tel Avivu. Djela mu se nalaze po muzejima diljem svijeta. Uz ine, autor je i poznatog ciklusa fotografija "Vojnici". (hina/metro-portal)

24.03.2010. 00:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh