« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OD SMILJANA DO AMERIKE

U Finskoj se otvara izložba o Nikoli Tesli

Izložba pod nazivom ''Čovjek koji je rasvijetlio svijet'' bit će otvorena na sveučilištu Aalto od 25. ožujka do 30. svibnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Nikola Tesla

,

Tehnički muzej

,

Čovjek koji je rasvijetlio svijet

,

The Man who Lit up the World

,

Aalto University

,

Matea Brstilo Rešetar

,

Renato Filipin

,

Nikolina Jelavić Mitrović

U finskom gradu Espoou od 25. ožujka do 30. svibnja bit će otvorena izložba "Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet" koja prezentira Teslin životni put od rodnoga Smiljana do Amerike.

Izložba ("The Man who Lit up the World") bit će otvorena na sveučilištu Aalto School of Science and Technology, a svečano otvorenje održat će se u četvrtak, 25. ožujka, priopćio je danas zagrebački Tehnički muzej.

Riječ je o pokretnoj multimedijalnoj izložbi koja je prvi put prezentirana u palači UNESCO-a u Parizu u rujnu 2006. u povodu proglašenja te godine Godinom Nikole Tesle. Izložba je dosad gostovala u Bratislavi, Košicama te Madridu.

Autori koncepcije i tekstova su Matea Brstilo Rešetar iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu i Renato Filipin iz Tehničkog muzeja u Zagrebu, a likovni postav potpisuje dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

Video materijalima i zvučnom kulisom, s deset dizajniranih panoa i dva modela Teslinih izuma (Teslin transformator i tzv. Kolumbovo jaje), na izložbi se prezentira Teslin životni put od rodnoga Smiljana do Amerike, slojevitost povijesnih događanja, njegova istraživanja na polju prijenosa energije, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča, te njegove svjetski poznate izume i patente koji su promijenili svijet i danas čine osnovu najnovijim tehnologijama.

O najznačajnijim trenutcima života i rada, Teslinoj osobnosti, svestranosti, ekscentričnosti te svjesnosti o vlastitom poslanju, posjetiteljima će posvjedočiti sam izumitelj kroz svoje osobne misli koje je zabilježio u autobiografskoj knjizi "Moji pronalasci".

Gostovanje izložbe ostvareno je u suradnji Tehničkog muzeja i Hrvatskog povijesnog muzeja s hrvatskim veleposlanstvom u Finskoj, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje kulturu, i šport. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 17:32:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh