« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SJAJNO!

Glazbeni svijet Brahmsa za Advent u Hrvatskom povijesnom muzeju

Pod nazivom "Večeri s Brahmsom" njegovo će se djelo predstaviti kroz popijevke, intermezza, valcere i slavne mađarske plesove

Advent u Hrvatskom povijesnom muzeju
Advent u Hrvatskom povijesnom muzeju (Arhiva)
Više o

Hrvatski povijesni muzej

,

Večeri s Brahmsom

Hrvatski povijesni muzej pripremio je za adventsko razdoblje, uz već tradicionalne, božićne radionice, glazbena događanja, među kojima su i tri koncerta posvećena Johannesu Brahmsu.

Pod nazivom "Večeri s Brahmsom" njegovo će se djelo predstaviti kroz popijevke, intermezza, valcere i slavne mađarske plesove, i to na 'bratu blizancu' klavira kakvog je posjedovao i sam proslavljeni njemački skladatelj, najavljeno je iz tog zagrebačkog muzeja.

Riječ je o klaviru  J. B. Streichera, koji se danas smatra najznačajnijim bečkim graditeljem klavira devetnaestog stoljeća. Brahms je od svog dolaska u Beč 1863. najčešće svirao na Streicherovim klavirima, no tek sedam godina kasnije od Emila Streichera dobiva klavir koji ga oduševljava, no tijekom Drugog svjetskog rata biva uništen.

Klavir J. B. Streichera identičan je Brahmsovom, izrađen je isto 1868. godine, salonski je klavir s bečkom mehanikom i ravnim žicama. Bio je u vlasništvu obitelji Vranyczany - na klaviru je olovkom, dječjim rukopisom, ispisano ime Anne barunice Vranyczany.

Na koncertu nastupa sopranistica Tanja Ruždjak i Darija Auguštan te na klaviru Ljubomir Gašparović i Danijel Gašparović.

Ulaz na koncerte je besplatan, jedan se već održao u četvrtak, a sljedeći su na programu 12. i 17. prosinca, s početkom u 19:30 sati.

Glazbena događanja realiziraju se u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Umjetničkom organizacijom Cristoforium i Udrugom za kulturu Musica Nota.

Također s besplatnim ulazom, u nedjelju, 8. prosinca, održat će se i koncert u sklopu 4. festivala adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, na kojem nastupaju Gradski zbor Franjo pl. Lučić iz Velike Gorice, Zagrebački katedralni mješoviti zbor i zbor Cantus ante omnia.

07.12.2019. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh