« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
BIJELA OKTAVA

Glazbeni majstori koje se ne propušta

Dva vrhunska glazbenika Zoran Dukić i Aleksandar Marković gostuju u petak 4.2. u Bijeloj oktavi Zagrebačke filharmonije

Šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna maestro Marković
Šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna maestro Marković (ZF)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Zagrebačka filharmonija

,

zagreb-info

,

Bijela oktava

,

Zoran Dukić

,

Aleksandar Marković

Za solista ove iznimne koncertne večeri kažu da "nije gitarist nego glazbenik" (Kölnische Rundschau, Köln), a za dirigenta tvrde da nije dirigent, nego - "dirigentski superstar" (Kronen- Zeitung, Beč). Za sve ljubitelje majstorske gitare i sve poklonike vrhunske glazbe - ovo je koncert koji se ne propušta!

Dva vrhunska glazbenika Zoran Dukić i Aleksandar Marković gostuju u petak 4.2. u Bijeloj oktavi Zagrebačke filharmonije! Naš proslavljeni gitarist Zoran Dukić u manje od jednog jedinog desetljeća osvojio je fantastični niz najprestižnijih svjetskih natjecanja i postao jedini gitarist koji je pobijedio na oba međunarodna natjecanja Andrés Segovia - u Granadi i u Palmi de Mallorci.

Na najvećemu španjolskom gitarskom natjecanju u Madridu pod pokroviteljstvom španjolske kraljevske obitelji osvojio je prvu, a k tome i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe.

Nastupao je na svim kontinentima solistički i uz velike orkestre, a kao prvoklasni pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu i Visokoj glazbenoj školi u Barceloni. Posebnu sklonost gaji za španjolski repertoar - od Sora do Albéniza te od Tárrege do Villa-Lobosa - a u Zagrebu nastupa u Koncertu za gitaru iz 1951. brazilskog majstora Heitora Villa-Lobosa kojeg je 1956. praizveo legendarni Andrés Segovia.

Trenutni šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna maestro Marković otvorit će ovu koncertnu večer prozračnom i eteričnom Ljetnom pastoralom Arthura Honeggera - mnogi će reći drugim "preludijem za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja".

A u velikom finalu počastit će nas Jupiter-simfonijom Wolfganga Amadeusa Mozarta, remek-djelom za koje ne treba dodatnih najava!

I što onda reći, nego - ne propustite!

01.02.2011. 09:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh