Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2011. 09:48:00
BIJELA OKTAVA

Glazbeni majstori koje se ne propušta

Dva vrhunska glazbenika Zoran Dukić i Aleksandar Marković gostuju u petak 4.2. u Bijeloj oktavi Zagrebačke filharmonije

Šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna maestro Marković
Šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna maestro Marković (ZF)

Za solista ove iznimne koncertne večeri kažu da "nije gitarist nego glazbenik" (Kölnische Rundschau, Köln), a za dirigenta tvrde da nije dirigent, nego - "dirigentski superstar" (Kronen- Zeitung, Beč). Za sve ljubitelje majstorske gitare i sve poklonike vrhunske glazbe - ovo je koncert koji se ne propušta!

Dva vrhunska glazbenika Zoran Dukić i Aleksandar Marković gostuju u petak 4.2. u Bijeloj oktavi Zagrebačke filharmonije! Naš proslavljeni gitarist Zoran Dukić u manje od jednog jedinog desetljeća osvojio je fantastični niz najprestižnijih svjetskih natjecanja i postao jedini gitarist koji je pobijedio na oba međunarodna natjecanja Andrés Segovia - u Granadi i u Palmi de Mallorci.

Na najvećemu španjolskom gitarskom natjecanju u Madridu pod pokroviteljstvom španjolske kraljevske obitelji osvojio je prvu, a k tome i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe.

Nastupao je na svim kontinentima solistički i uz velike orkestre, a kao prvoklasni pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu i Visokoj glazbenoj školi u Barceloni. Posebnu sklonost gaji za španjolski repertoar - od Sora do Albéniza te od Tárrege do Villa-Lobosa - a u Zagrebu nastupa u Koncertu za gitaru iz 1951. brazilskog majstora Heitora Villa-Lobosa kojeg je 1956. praizveo legendarni Andrés Segovia.

Trenutni šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna maestro Marković otvorit će ovu koncertnu večer prozračnom i eteričnom Ljetnom pastoralom Arthura Honeggera - mnogi će reći drugim "preludijem za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja".

A u velikom finalu počastit će nas Jupiter-simfonijom Wolfganga Amadeusa Mozarta, remek-djelom za koje ne treba dodatnih najava!

I što onda reći, nego - ne propustite!

01.02.2011. 09:48:00
http://metro-portal.hr/glazbeni-majstori-koje-se-ne-propusta/54795/