« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
EHHH...

Glavni krivac za debljanje djece je...

Najbolje što možete napraviti za svoje dijete je da reorganizirate dnevni boravak tako da TV nema centralno mjesto u njemu i odviknete mališane od ekrana

Maknite klince od televizora
Maknite klince od televizora (Arhiva)
Više o

djeca

,

pretilost

,

televizija

Vrijeme provedeno pred TV-om glavni uzrok pretilosti kod djece, pokazala je studija koju je proveo Institut za globalno zdravlje u Barceloni

Znanstvenici su zatražili roditelje da ispune upitnik o svojoj djeci - koliko su fizički aktivna,  koliko spavaju, što jedu i kako provode vrijeme.

U obzir su uzete brojne sjedilačke aktivnosti poput čitanja, crtanja, igranja društvenih igara, no samo je gledanje TV utjecalo na pretilost.

Naime, osim što su zbog TV-a djeca kronično neaktivna, gledanje u ekran remeti san, a kvalitetan san vrlo je važan za pravilan rad metabolizma i općenito za zdravlje.

Osim toga, reklame za slatkiše i gazirane napitke potiču mališane da iste još više konzumiraju.  

Kako bi izračunali utjecaj ponašanja na zdravlje, mjerili su mališanima indeks tjelesne mase, opseg struka i krvni tlak te usporedili vrijednosti iz vremena kada su djeca imala četiri i sedam godina.

"Nezdrava ponašanja obično se preklapaju ili jedno povlači drugo", kaže koautorica studije Martine Vrijheid.

U istraživanju je sudjelovalo 1480 mališana, a rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Pediatric Obesity.

Najbolje što možete napraviti za svoje dijete je da reorganizirate dnevni boravak tako da TV nema centralno mjesto u njemu i odviknete mališane od ekrana. Potičite ih na aktivnosti i igre na svježem zraku. 


14.12.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.12.2019. 10:01
    čips jedu puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh