Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2019. 09:01:00
EHHH...

Glavni krivac za debljanje djece je...

Najbolje što možete napraviti za svoje dijete je da reorganizirate dnevni boravak tako da TV nema centralno mjesto u njemu i odviknete mališane od ekrana

Maknite klince od televizora
Maknite klince od televizora (Arhiva)

Vrijeme provedeno pred TV-om glavni uzrok pretilosti kod djece, pokazala je studija koju je proveo Institut za globalno zdravlje u Barceloni

Znanstvenici su zatražili roditelje da ispune upitnik o svojoj djeci - koliko su fizički aktivna,  koliko spavaju, što jedu i kako provode vrijeme.

U obzir su uzete brojne sjedilačke aktivnosti poput čitanja, crtanja, igranja društvenih igara, no samo je gledanje TV utjecalo na pretilost.

Naime, osim što su zbog TV-a djeca kronično neaktivna, gledanje u ekran remeti san, a kvalitetan san vrlo je važan za pravilan rad metabolizma i općenito za zdravlje.

Osim toga, reklame za slatkiše i gazirane napitke potiču mališane da iste još više konzumiraju.  

Kako bi izračunali utjecaj ponašanja na zdravlje, mjerili su mališanima indeks tjelesne mase, opseg struka i krvni tlak te usporedili vrijednosti iz vremena kada su djeca imala četiri i sedam godina.

"Nezdrava ponašanja obično se preklapaju ili jedno povlači drugo", kaže koautorica studije Martine Vrijheid.

U istraživanju je sudjelovalo 1480 mališana, a rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Pediatric Obesity.

Najbolje što možete napraviti za svoje dijete je da reorganizirate dnevni boravak tako da TV nema centralno mjesto u njemu i odviknete mališane od ekrana. Potičite ih na aktivnosti i igre na svježem zraku. 


14.12.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/glavni-krivac-za-debljanje-djece-je/122498/