« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
NAPOKON

Julian Assange neće biti izručen SAD

Julian Assange ipak neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, presudila je sutkinja Vanessa Baraitser, brinući se za njegovo mentalno zdravlje

Odlično!
Odlično! (Arhiva)
Više o

izručenje

,

Julian Assange

Osnivač Wikileaksa Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, presudio je sud u Londonu.

Sutkinja je blokirala zahtjev zbog zabrinutosti zbog Assangeova mentalnog zdravlja i rizika od samoubojstva u SAD-u. Na odluku će se uložiti žalba, govore iz američke vlasti.

Australca traži američko pravosuđe da bi mu se sudilo za špijunažu zbog objavljivanja više od 700 tisuća tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebice u Iraku i Afganistanu 2010. i 2011. godine.

SAD tvrdi da je curenje informacija kršilo zakon i ugrozilo živote, dok se Assange borio protiv izručenja govoreći da je slučaj politički motiviran. Sutkinja Vanessa Baraitser presudila je da dok su američki tužitelji ispunjavali papire za izručenje, Sjedinjene Države nisu ga mogle spriječiti da si oduzme život.

''Suočena s uvjetima gotovo potpune izolacije bez zaštitnih čimbenika koji su ograničili njegov rizik, postupci koje opisuje SAD neće spriječiti gospodina Assangea da pronađe način za samoubojstvo i zbog toga razloga zaključila sam da bi izručenje uzrokovalo duševne ozljede i nalažem njegovo otpuštanje", rekla je.

Prijeti mu čak 175 godina zatvora, ako bude izručen, rekli su njegovi odvjetnici. No tamošnja vlada rekla je da bi kazna vjerojatno bila između četiri i šest godina zatvora. Assange je uhićen u travnju 2019., nakon što je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu. Ekvador je odluku o ukidanju diplomatskog azila Assangeu opravdao opetovanim kršenjem međunarodnih konvencija.

04.01.2021. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh