« Hrvatska
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
MDA..

Generički lijekovi spašavaju hrvatsko zdravstvo?

Većim propisivanjem generičkih lijekova, koje proizvodi hrvatska farmaceutska industrija, mogla bi se ostvariti ušteda u zdravstvenom sustavu od milijardu kuna godišnje

Bitno jeftiniji, a rade isto...
Bitno jeftiniji, a rade isto... (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

generički lijekovi

,

cijene lijekova

Generički lijekovi istovjetni su originalnim lijekovima čija je patentna zaštita istekla, ali su znatno jeftiniji, dostupniji i donose velike uštede, ustvrdio je predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

Taj potencijal, rečeno je na susretu, nije iskorišten, a to najbolje ilustrira činjenica da je udio generičkih lijekova na domaćem financijskom tržištu svega 30 posto, a biosličnih lijekova 20 posto dok preostalih 70 do 80 posto "odlazi" na znatno skuplje originalne lijekove.

Predstavnici domaće farmaceutske industrije smatraju i da su za uštede potrebne "promjene u sustavu". Ne postoje, kažu, jasne terapijske smjernice, a treba uvesti i plaćanja lijeka prema ishodima liječenja umjesto prema potrošenim dozama.

Sustav je potrebno unaprijediti, procedure ubrzati, te uvesti registre bolesnika u kojima bi se jasno pratili ishodi terapija i liječenja pojedinim lijekovima.

18.04.2022. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh