« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
PRVE REAKCIJE IZ SRBIJE

Generali su osuđeni za teške zločine i nema razloga za prepucavanja u regiji

Među prvim reakcijama izdvajaju se ocjene voditelja srbijanskog Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom Dušana Ignjatovića i zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruna Vekarića

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

presuda generalima

,

reakcije

Ignjatović je u izjavi agenciji Beta ocijenio kako je presuda značajna i važna "jer će pridonijeti nekoj vrsti suočavanja s prošlošću u regiji" te utjecati na bolju percepciju Haaškog suda u Srbiji i dovesti do boljeg prihvaćanja svih činjenica koje je taj sud utvrdio u svim drugim predmetima. Hrvatski su generali, kako je rekao, osuđeni za teške zločine i nema razloga za bilo kakva "prepucavanja" u regiji niti da se o toj sudskoj odluci govori kao o velikoj pobjedi.

Po njegovim riječima, ostaje nada da će obitelji žrtava i svi koji su prognani iz Hrvatske ovo doživjeti kao pravdu koju čekaju godinama. Dodao je i kako se oslobađajuća presuda Ivanu Čermaku ne može komentirati dok se ne vidi pisano obrazloženje, podsjetivši da je sud donio prvostupanjsku odluku na koju će vjerojatno žalbe uložiti i obrana okrivljenih i tužiteljstvo.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vekarić je, u izjavi agenciji Tanjug, ocijenio kako će presuda hrvatskim generalima, kojom je preminuli predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, zasigurno imati određene implikacije na odnose Srbije i Hrvatske, prije svega pred Međunarodnim sudom pravde. To, kako je rekao, s jedne strane daje komforniju poziciju Srbiji, dok, s druge strane, može biti korak bliže pomirenju, što bi, po riječima Vekarića, možda bilo u krajnjoj liniji i najbolje. Dodao je kako se, u pravnom aspektu presude kroz ovaj predmet "pokazala snaga instituta zajednički zločinački poduhvat".

Beta također prenosi ocjenu Koalicije udruga izbjeglih, kojom se pozdravlja odluka Haaškog suda da osudi Gotovinu i Markača te prihvati stajalište iz optužnice da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine. Koalicija je, dodaje se, izrazila očekivanje da će osuđujuće presude hrvatskim generalima pridonjeti odgodi prijema Hrvatske u Europsku uniju dok se ne pronađe sveobuhvatno, pravično i trajno rješenje imovinskih i brojnih drugih problema izbjeglih i prognanih Srba. Po ocjeni koalicije, osuđujuće presude hrvatskim generalima su jedna od prekretnica u budućim odnosima između hrvatskog i srpskog naroda, koja će "pridonjeti da se realno sagledaju uzroci i karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno da se odbaci konstrukcija službenog Zagreba da je Hrvatska vodila oslobodilački rat, a da su Srbi bili agresori".

Vijest o presudi generalima u petak je među glavnim vijestima u beogradskim elektroničkim medijima, a jednako se izvještava i o reakcijama u Hrvatskoj nakon izricanja presuda.

15.04.2011. 16:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  fff
  15.04.2011. 17:25
  ma dajte molim vas:::::
 2. avatar
  SportMagazin
  16.04.2011. 02:30
  činjenica je da su Srbi iz krajne prevareni i zaluđeni Slobodanom Miloševićem i zajednički sa Tuđmanom ispreplašeni a činjenica je i da su oni živjeli u Hrvatskoj 400 godina borili se sa nama protiv turaka i fašizma da bi ih se na kraju prognalo i oteo im se status konstitutivnog naroda
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh