« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
Stop starenju

Gen s kojim možete doživjeti 100 godina

Znanstvenici su identificirali gen s kojim možemo doživjeti 100 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

gen

,

starenje

Istraživači koji su proučavali grupu ljudi prosječne dobi od 97 godina, otkrili su da svi imaju nasljeđeni gen koji pomaže usporavanju starenja. Otkrili su da 86 ispitanika i njihova djeca imaju viši nivo enzima telomerasa koji štiti DNK od propadanja.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Albert Einstein u New Yorku smatra kako bi ovo otkriće moglo dovesti do razvoja lijekova protiv starenja.

Naime, krajevi molekula DNK podložni su razgradnji s enzimima, skraćuju se u svakom ciklusu stanične diobe, ili se mogu sljepljivati s krajevima drugih kromosoma i time poremetiti broj kromosoma u stanici. Također, otvorene krajeve molekule DNK stanični mehanizmi opažaju kao oštećenje genetičkog materijala i zaustavljaju sve procese vezane uz diobu stanice. No to se ipak ne događa jer se na završecima molekule DNK nalaze posebne sekvence koje zajedno s proteinima izgrađuju krajeve kromosoma. Takvi krajevi kromosoma imaju ulogu "kape" koja ih štiti, a nazivaju se telomere. Upravo ovaj enzim štiti telomerei samo stanicu od propadanja.

Podizanjem razine enzima telomeresa znanstvenici smatraju kako bi mogli zaustaviti odumiranje stanica i na neki način usporiti starenje.

16.11.2009. 06:21:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh