Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2009. 06:21:18
Stop starenju

Gen s kojim možete doživjeti 100 godina

Znanstvenici su identificirali gen s kojim možemo doživjeti 100 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Istraživači koji su proučavali grupu ljudi prosječne dobi od 97 godina, otkrili su da svi imaju nasljeđeni gen koji pomaže usporavanju starenja. Otkrili su da 86 ispitanika i njihova djeca imaju viši nivo enzima telomerasa koji štiti DNK od propadanja.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Albert Einstein u New Yorku smatra kako bi ovo otkriće moglo dovesti do razvoja lijekova protiv starenja.

Naime, krajevi molekula DNK podložni su razgradnji s enzimima, skraćuju se u svakom ciklusu stanične diobe, ili se mogu sljepljivati s krajevima drugih kromosoma i time poremetiti broj kromosoma u stanici. Također, otvorene krajeve molekule DNK stanični mehanizmi opažaju kao oštećenje genetičkog materijala i zaustavljaju sve procese vezane uz diobu stanice. No to se ipak ne događa jer se na završecima molekule DNK nalaze posebne sekvence koje zajedno s proteinima izgrađuju krajeve kromosoma. Takvi krajevi kromosoma imaju ulogu "kape" koja ih štiti, a nazivaju se telomere. Upravo ovaj enzim štiti telomerei samo stanicu od propadanja.

Podizanjem razine enzima telomeresa znanstvenici smatraju kako bi mogli zaustaviti odumiranje stanica i na neki način usporiti starenje.

16.11.2009. 06:21:18
http://metro-portal.hr/gen-s-kojim-mozete-dozivjeti-100/26514/