« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
POTICANJE MRŽNJE

Počelo je suđenje kritičaru islama Geertu Wildersu

Na suđenje se gleda dvojako - kao da se radi o testiranju slobode govora, ali i propitivanju granica političke tolarancije u Nizozemskoj

(Getty Images)
Više o

Geert Wilders

,

sloboda govora

,

mržnja muslimani

,

Bram Moszkowicz

,

Mohammed Bouyeri

Izrazito desni političar Geert Wilders danas se našao pred sudom u Nizozemskoj prvog dana znakovitog suđenja zbog poticanja mržnje prema muslimanima.

46-godišnji Wilders stigao je na sud u Amsterdamu uz jake mjere sigurnosti i ogromnu prisutnost medija. Početak suđenja usredotočit će se na kritičke napomene o islamu koje je Wilders iznio kao izabrani član nizozemskog parlamenta.

Pristaše Wilderove Stranke Slobode, koji su doputovali čak i iz Njemačke, tvrde da se sudi slobodi govora.

Wilderov odvjetnik, Bram Moszkowicz, od suda je zatražio da pozove velik broj svjedoka uključujući profesore prava, arapske specijaliste i filozofe iz raznih dijelova svijeta, kao i nekolicinu fundamentalističkih muslimana uključujući Mohammeda Bouyerija, ubojicu nizozemskog filmaša Thea van Gogha.

Zahtjev za svedočenjem Bouyerija je odbačen, uz riječi tužitelja Vellemana: ''Svi znamo koja su njegova uvjerenja, znamo i da su njegove izjave zbunjujuće, a najviše od svega, on se ne može smatrati autoritetom za islam''.

Na suđenje se gleda kao testiranje slobode govora, ali i kao testiranje granica političke tolerancije u Nizozemskoj nakon godina popustljive imigracijske politike koja je muslimansku populaciju podigla na oko jedan milijun od 16 milijuna stanovnika.

U svojoj završnoj riječi Wilders je rekao: ''Ne samo da se nadam da ću biti oslobođen, već se nadam i da će prevladati sloboda govora''.

Izvan zgrade suda oko 500 ljudi prosvjedovalo je protiv suđenja Wilderu. Držali su plakate na kojima je pisalo da je sloboda govora na udaru islama i političke korektnosti, ali demonstracije su protekle mirno.

Sud će o zahtjevima za Wilderovim svjedocima odlučiti 3. veljače.

Piše: Metro Stockholm
20.01.2010. 21:05:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh