Gdje se u svijetu najbolje jede?
Najbolja hrana diljem svijeta: Booking.com vam donosi najbolja odredišta za uživanje u svjetskim gastronomskim specijalitetima
Putovanja i hrana neraskidivo su vezani, a svaki put na egzotičnu destinaciju obavezno uključuje i isprobavanje lokalne kuhinje - pa ne čudi da smo i mi nekome čista egzotika.
Uz tri četvrtine (75%) svjetskih putnika koji tvrde da bi prilikom biranja odredišta za svoje sljedeće putovanje radije odabrali destinacije prepoznatljive po hrani i piću, možemo potvrditi da gastronomska putovanja postaju pravi trend. Užitak otkrivanja i kušanja ukusnih novih jela tijekom putovanja stvorit će predivne nezaboravne uspomene.
Booking.com, svjetski lider u povezivanju putnika s velikim izborom nevjerojatnih smještaja, otkriva najbolja svjetska odredišta za hranu prema preporukama Booking.com putnika. Ove gastronomske bisere možete istražiti već tijekom svog sljedećeg putovanja.
Najbolja odredišta za ljubitelje hrane: svjetska gastronomska središta
Među više od 118 milijuna recenzija stvarnih putnika na Booking.com-u, hrana se ističe kao velika strast mnogih te predstavlja središnju temu u brojnim recenzijama.
Podaci pokazuju da azijski i južnoamerički okusi zauzimaju najbolja mjesta među deset najboljih odredišta za ljubitelje hrane, a zatim slijede Grčka, Australija i Španjolska. Hong Kong sa svojim slavnim dim sumom, Sao Paulo s brazilskim roštiljem i Tokio, čiji su restorani skupili više Michelinovih zvjezdica nego New York i Pariz zajedno, zauzimaju sam vrh popisa.
Top 25 svjetskih gradova koje Booking.com putnici preporučuju zbog hrane |
|
1 |
Hong Kong, Hong Kong |
2 |
Sao Paulo, Brazil |
3 |
Tokio, Japan |
4 |
Atena, Grčka |
5 |
Kuala Lumpur, Malezija |
6 |
Melbourne, Australija |
7 |
Bangkok, Tajland |
8 |
Granada, Španjolska |
9 |
Las Vegas, SAD |
10 |
Buenos Aires, Argentina |
11 |
Singapur, Singapur |
12 |
Varšava, Poljska |
13 |
Porto, Portugal |
14 |
Valencia, Španjolska |
15 |
Firenca, Italija |
16 |
Milano, Italija |
17 |
Sydney, Australija |
18 |
Krakow, Poljska |
19 |
Istanbul, Turska |
20 |
Lisabon, Portugal |
21 |
München, Njemačka |
22 |
Kopenhagen, Danska |
23 |
Sevilla, Španjolska |
24 |
Bruxelles, Belgija |
25 |
Rim, Italija |
Hrvatska gastronomska tura: lokalni favoriti
Hrvatska je odavno pozicionirana kao jedna od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija, a prema putnicima iz Hrvatske na Booking.com-u najbolji hrvatski gradovi za uživanje u hrani su Zagreb, Zadar i Split.
U Zagrebu možete uživati u raznim mesnim specijalitetima, juhama, desertima, ali i u štruklima koji su priznati kao najpoznatiji zagrebački specijalitet od vučenog tijesta punjenog mješavinom domaćeg kravljeg sira, vrhnja i jaja.
Zadar nudi tradicionalna dalmatinska kuhana jela koja se baziraju na svježem povrću i morskim plodovima Jadranskog mora. Prepoznatljivosti pridonosi korištenje raznih mediteranskih začina poput ružmarina, lovorovog lista, komorača, bosiljka ili kadulje, a sve se na kraju zalijeva domaćim maslinovim uljem. Također, putnici moraju probati čuveni paški ovčji sir i posedarski pršut uz domaće crno vino. Nakon divnog jela i slatkih tradicionalnih kolača, u Zadru možete uživati u Maraschino desertnom likeru.
Split je kao gastronomska prijestolnica u Hrvatskoj poznata po svojim konobama. Splitski specijaliteti pravi su primjer dalmatinske kuhinje. Mesna i riblja jela, domaći makaruni i razna rižota s plodovima Jadranskoga mora, dalmatinski pršut, slane srdele, inćuni i sir iz ulja neizbježni su u Splitu. U glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije svakako morate probati i pašticadu s njokima te dalmatinsku kroštulu uz koju savršeno paše slatko desertno vino prošek.
Gastronomski turizam
Booking.com otkriva da bi većina (75%) svjetskih putnika prilikom odabira odredišta za sljedeće putovanje radije putovala u odredište poznato po izvrsnoj hrani i piću. Milenijska generacija najvjerojatnije će kombinirati putovanja i hranu jer 79% putnika između 18 i 34 godine razmišlja o putovanju u odredište koje je poznato po svojoj gastronomskoj ponudi4.
Prema prošlogodišnjim podacima Booking.com-a jedan od 10 (8%) ispitanika prošle godine putovali su zbog svoje ljubavi prema dobroj hrani, a 7% zbog ljubavi prema odličnom vinu. Kod mlađe populacije jedna od 10 osoba spaja svoju ljubav prema brzoj, uličnoj hrani s putovanjem dok samo 4% putnika između 55 godina kombinira ljubav prema hrani i putovanje.
Pepijn Rijvers, direktor marketinga Booking.com-a, komentira:
"Gastro putovanja su trend koji sve više raste. Putnici sve više planiraju putovanja inspirirana isprobavanjem novih okusa i mirisa autohtone kuhinje lakše i brže upoznaju lokalnu kulturu. Današnji putnici ne žele samo isprobati luksuznu gastronomsku kuhinju već i isprobati i lokalnu uličnu hranu.
Koristeći više od 118 milijuna autentičnih recenzija na stranicama Booking.com-a lako možemo otkriti najbolje lokacije za gastro pustolovine. Gradovi, kvartovi i skriveni restorani izvan mainstream okvira lako se mogu pronaći zahvaljujući recenzijama naših korisnika."
Novi komentar