« Život
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
STRAŠNO!

Gazirana pića ubrzavaju starenje?

Dovoljno je već 3.5 dl gaziranih pića dnevno da vam stanice budu 4.6 godina starije nego ljudima vaših godina koji ih ne piju

Još jedan razlog za izbjegavanje mjehurića
Još jedan razlog za izbjegavanje mjehurića (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

gazirana pića

,

telomeri

,

ubrzano starenje

Gazirana pića nisu pretjerano zdrava, upravo suprotno, a novo istraživanje provedeno u SAD pokazalo je da su osobe koje su pile 350 ml zaslađenih gaziranih pića dnevno imale promjene na DNK koje su karakteristične za stanice starije 4,6 godina u odnosu na osobe koje nisu pile ta gazirana pića.

Zaslađena gazirana pića već su meta napada zbog doprinosa pretilosti i tipu 2 dijabetesa, a ovo je prvo istraživanje koje sugerira da postoji i veza sa starenjem.

>> Gazirana pića bez šećera povećavaju rizik od infarkta za 50% >>

"Redovita konzumacija zaslađenih gaziranih pića može utjecati na razvoj bolesti ne samo tako da utječe na metabolički nadzor šećera nego i kroz ubrzano starenje tkiva", kazala je profesorica Elissa Epel sa sveučilišta Kalifornija u San Franciscu koja je vodila istraživanje

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Public Health obuhvatilo je 5309 zdravih odraslih osoba u dobi od 20 do 65 godina koje su ispitane o njihovoj potrošnji gaziranih pića i njihova DNK iz bijelih krvnih stanica proučena je.

>> Što dijetna gazirana pića rade vašem tijelu >>

Utvrdili su da su telomeri - zaštitni pokrovi na krajevima kromosoma kraći kod osoba koje su redovitije pile gazirana pića. Telomeri djeluju poput sustava genetskog odbrojavanja trajanja života.

Voditeljica istraživanja ističe da rezultati pokazuju vezu, ali ne dokazuju da konzumiranje zaslađenih gaziranih pića izaziva ubrzano starenje stanica. 

17.10.2014. 17:03:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh