« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
STRAŠNO

Gazirana pića opasna kao i cigarete

Gazirani napitci koji se slobodno prodaju trebali bi imati upozorenja kakva su otisnuta na kutijama cigareta, kažu znanstvenici

Gazirana pića su čisto zlo za organizam
Gazirana pića su čisto zlo za organizam (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

gazirana pića

,

štetnost

Da gazirana bezalkoholna pića nisu pretjerano zdrava, zna se odavno, no lobby proizvođača dovoljno je jak da i dalje nemaju problema u prodaji. No, prema mišljenju biologa Hans-Petera Kubisa, takva bi pića na etiketama trebala imati upozorenja kao i cigarete.

U zadnjih 25 godina broj konzumiranih litara gaziranih pića porastao je više nego dvostruko, na 25 litara po glavi stanovnika godišnje, a rezultati novih istraživanja su, najblaže rečeno, zabrinjavajući.

Ako pijete samo limenku na dan, ili dvije tjedno, usporavate svoj metabolizam tako jako da se kilogrami samo počinju nakupljati. Uz to povećavate si rizik od bolesti srca i jetre te visokog tlaka.

Kod djece je situacija još gora, jer gazirani sokovi od klinaca rade ovisnike o brzoj hrani i, naravno, sokovima. 

No, oni ne samo da usporavaju metabolizam, već i mijenjaju gene u mišićima koji počinju koristiti šećer za energiju, umjesto masti koje trebaju sagorjeti. Još uvijek se ne zna je li ta promjena u mišićima trajna ili nije, no svejedno se radi o vrlo opasnim promjenama.

01.08.2012. 17:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh