« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
multitalentiran

Gaddafi osmislio auto budućnosti

POGLEDAJTE VIDEO – Libijski vođa ostvario si je životnu želju i na 40. obljetnicu vladanja javnosti pokazao automobil koji je sam konstruirao.

(dpa)
Više o

Gaddafi

,

Saroukh el-Jamahiriya

,

libijska raketa

,

automobil budućnosti

"Saroukh el-Jamahiriya", "The Rocket", odnosno libijska raketa naziv je Gaddafijeva automobila kojeg je ponosni konstruktor označio prekretnicom u automobilskoj industriji.  Oblikovan kao gliser, kako bi osigurao maksimalnu sigurnost, automobil je u potpunosti financiran libijskim novcem a proizveden u tvornici talijanskog Tesco TS-a.

Mehaničari su u potpunosti poštivali ideje i vizije libijskog političkog vođe te proizveli dva prototipa Rakete po cijeni od oko dva milijuna dolara po komadu. Na predstavljanju su si međusobno tepali da su sagradili savršeni automobil budućnosti.

Unutrašnjost je kompletno opremljena najskupljom kožom i libijskim tepisima. Automobil je dugačak 5,5 i širok 1,87 metara. Ima šestcilindarski benzinski motor zapremnine 3 litre i 230 konja.

Mogućnosti serijske proizvodnje još se provjeravaju. Naime, libijski BDP iznosi oko 16.431 dolara po glavi stanovnika pa se postavlja pitanje koliko stanovnika si zapravo može priuštiti ovako luksuzan automobil.

02.09.2009. 11:08:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh