« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
veća sloboda

Srbijanski zakon o potpomognutoj oplodnji liberalniji od našeg

U Srbiji čak i ženama koje žive same dozvoljeno podvrgavanje kontroverznom medicinskom postupku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

umjetna oplodnja

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

,

potpomognuta oplodnja

Ograničavajući zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj još uvijek izaziva burne reakcije. Kod naših susjeda sitiuacija je i više nego suprotna.

Prema napisima srbijanskih medija, parlament te zemlje danas je odlučio da će se u Srbiji ubuduće čak i žene koje žive same moći podvrgnuti tom postupku.

Prvi prijedlog srbijanskog zakona predviđao je da pravo na takvo liječenje imaju punoljetne i poslovno sposobne žene i muškarci koji vode zajednički život kao supružnici ili u izvanbračnoj zajednici.

Ipak, Vlada Srbije je konačno prihvatila amandman tri zastupnice koji omogućuje da pravo na takve medicinske pothvate imaju i žene koje žive same.

U srbijanskom su zakonu tako zadržana samo uobičajena ograničenja - umjetna oplodnja ostvaruje se u slučaju kada liječenje neplodnosti drugim postupcima nije moguće ili ima značajno manje mogućnosti za uspjeh.

Osim toga, zabranjuje se uključivanje žena koje po godinama i općem zdravstvenom stanju nisu sposobne rađati. Na kraju,  zabranjuje se darivanje jajašaca radi stjecanja imovinske ili neke druge vrste koristi.

U hrvatskom pak zakonu, prema najavama iz Vlade, čak i nakon jesenskih izmjena koje bi ga trebale liberalizirati, medicinski potpomognuta oplodnja omogućavat će se samo heteroseksualnim parovima koji žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici.

Ublažit će se dokazivanje statusa izvanbračne zajednice te će se najvjerojatnije izbaciti sadašnja odredba o potrebne tri godine zajedničkog života. Međutim, naš će zakon vjerojatno i dalje ostati jedan od najrestriktivnijih u Europi. 

01.09.2009. 22:38:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh