« Svijet
objavljeno prije 15 godina
L'AQUILA

G8 nastavlja o klimi i svjetskoj trgovini

Veliki pomaci po pitanju klimatskih promjena se ne očekuju jer su Indija i Kina odbile prepoloviti emisije stakleničkih plinova

(Getty Images)
Više o

globalno zagrijavanje

,

WTO

,

klimatske promjene

,

L'Aquila

,

summit G8

U talijanskoj L'Aquili u četvrtak je započeo sastanak čelnika G8 na kojem će nastojati postići sporazum o liberalizaciji globalne trgovine i o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Sastanak je nastavak razgovora predstavnika G8 koji su u četvrtak pozvali na brzo, djelotvorno, izbalansirano i sveobuhvatno zaključenje Sporazuma iz Dohe koji se temelji na 'jačanju dijaloga s partnerima'. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, redoviti sudionik sastanaka G8, izjavio je kako želi da se pregovori Svjetske trgovinske organizacije (WTO) iz Dohe, koji su počeli 2001. završe do 2010. Do nesuglasica u pregovorima došlo je u srpnju 2008. između SAD-a i Indije oko trgovine poljoprivrednim dobrima.

U L'Aquili će se danas razgovarati o trgovini, pomoći poljoprivredi te industriji koja neće škoditi klimi. Tijekom poslijepodneva čelnicima skupina G8 i G5 pridružit će se kolege iz Australije, Indonezije i Južne Koreje. Oni će raspravljati o klimatskim promjenama.

Raspravu o klimatskim promjenama u četvrtak popodne vodit će američki predsjednik Barack Obama, no kako su Kinezi i Indijci odbacili zahtjev da prepolove emisiju stakleničkiih plinova do 2050., promatrači podsjećaju da ambiciozna očekivanja o postizanju nekih dogovora nemaju izgleda, izvješćuje Reuters.

Sudionici će razgovarati o pokušaju da se povećanje temperature u svijetu ograniči na 2°C, s obzirom na činjenicu da je od početka industrijske revolucije prosjek temperature trajno porastao za 0,7 stupnjeva Celzijevih. Talijanski premijer Silvio Berlusconi istaknuo je da bi svatko trebao sudjelovati u rješenju ovoga problema.

U zajedničkom priopćenju članica G8 stoji kako "sudionici summita najoštrije osuđuju nuklearni pokus što ga je 25. svibnja 2009. izvela Demokratska Republika Koreja, kojim se krše rezolucije UN-va Vijeća sigurnosti". "Takav pokus dovodi u pitanje mir i stabilnost u regiji, ali i šire", stoji u priopćenju G8. Članice pozivaju Pyongyang da prekine s nuklearnim pokusima te s postojećim nuklearnim programom.

Izvor: Hina

09.07.2009. 12:45:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh