« Svijet
objavljeno prije 15 godina
MMF

Odobren stand by aranžman za BiH

Spas za proračun u iznosu od milijarda i 570 milijuna dolara kroz tri godine, naravno uz ispunjavanje preuzetih obveza

Fotografija vijesti
Više o

MMF

,

BiH

,

stand by aranžman

Ministarstvo financija Bosne i Hercegovine u četvrtak je objavilo kako je Međunarodni monetarni fond, nakon zasjedanja svog Odbora izvršnih direktora, odobrio stand by aranžman s njihovom zemljom.

U izjavi ministarstva objašnjeno je kako je riječ o trogodišnjem aranžmanu prema kojem bi BiH trebala dobiti ukupno milijardu i 570 milijuna dolara. Prvi dio novčane potpore MMF-a, oko 282 milijuna dolara, bit će dostupan odmah, dok će ostala sredstva biti odobravana na tromjesečnoj bazi ovisno o ispunjavanju preuzetih obaveza od strane BiH.

Jedan od temeljnih uvjeta koje je MMF postavio BiH radi odobravanja stand by aranžmana su značajne proračunske uštede na svim razinama vlasti. Republika Srpska tako preuzela je obvezu smanjiti proračunske rashode do kraja ove godine za oko 80 milijuna eura, a Federacija BiH obvezna je provesti uštede od oko 200 milijuna eura.

Vlada Federacije BiH stoga je predložila interventni zakon o smanjenju plaća te drugih davanja koja se osiguravaju iz proračuna u prosjeku za 10 posto. Ta je najava već izazvala val prosvjeda, a reagirajući na odobrenje stand by aranžmana, Saveza samostalnih sindikata BiH poručio je kako to pozdravlja, no i upozorio da neće dopustiti smanjivanje radničkih prava i plaća.

Izvor: Hina

09.07.2009. 14:55:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh