« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ISTRAGA UTVRDILA:

Federalne zgrade u SAD-u pune su sigurnosnih propusta

Proračun za sigurnost iznosi milijardu dolara, ali istražitelji Ureda za odgovornost vlade lako su unijeli eksploziv u 10 saveznih zgrada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Department of Homeland Security

,

Ured za odgovornost vlade

,

GAO

,

Savezna zaštitna služba

,

federalne zgrade

Citirajući nalaze kongresnog Ureda za odgovornost vlade (GAO) američki javni radio NPR u srijedu je objavio kako su istražitelji uspjeli prokrijumčariti materijal za izradu bomba kroz sigurnosne točke u 10 zgrada američke savezne vlade. Istražitelji GAO-a su nakon unošenja materijala u zgrade sastavili eksplozivne naprave i s njima se kretali unutar zgrada.

Sigurnost tih zgrada, te ukupno 9.000 saveznih zgrada diljem SAD-a, povjerena je Saveznoj zaštitnoj službi (FPS), koja je bila cilj istrage. Iz sigurnosnih razloga, u izvješću GAO-a ne navode se mjesta u zgradama u kojima su utvrđeni sigurnosni propusti.

Izvješće je objavljeno u srijedu uoči saslušanja o sigurnosti vladinih zgrada pred senatskim Odborom za domovinsku sigurnost i Odborom za vladine poslove. Prijašnje istrage izazivale su sličnu zabrinutost za kvalitetu sigurnosti u saveznim zgradama. FPS trenutačno ima proračun od oko milijarde dolara, 1.200 stalno zaposlenih i oko 13.000 honorarnih zaštitara.

"Nalazi tajnoga sigurnosnog testa GAO-a zapanjuju i potpuno su nedopustivi. U Americi nakon terorističkih napada 11. rujna 2002. ne mogu shvatiti kako je dopušteno da se dogode toliki sigurnosni propusti", izjavila je senatorica Susan Collins, najviše rangiran republikanski član Odbora domovinske sigurnosti.

Izvor: Hina

08.07.2009. 21:11:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh